Пламен Владимиров, бащата на убилия съпругата си Евгения Владимирова - Орлин, вече не е в ареста. Той е на свобода срещу гаранция от 5000 лв. Мъжът е обвинен като съучастник на сина си и наскоро получи присъда доживотен затвор на първа инстанция.

Тричленен състав на Апелативен съд – София отмени определението, с което Софийският градски съд е разпоредил задържане под стража на Пламен Владимиров. Според магистратите мярката за неотклонение на Владимиров следва да бъде парична гаранция в размер на 5000 лв., каквато бе преди задържането му под стража.

Съдът посочва, че лицето е имало изрядно процесуално поведение, не е препятствало по никакъв начин провеждането на делото и е спазвало всички изисквания към него. Взето е предвид и тежкото здравословно състояние на подсъдимия, както и факта, че той има постоянен адрес и чисто съдебно минало.

От момента на определяне на по-лека мярка за неотклонение от „Задържане под стража" на 22.03.2022г. той не е имал поведение, водещо до извод за възможно отклонение от мярката, респективно укриване, напротив, във всички досегашни производства по повод мярката за неотклонение по отношение на него е било приемано безпротиворечиво, че поради наличието на постоянен адрес, уседналост, семейна ангажираност и чисто съдебно минало, липсва каквато и да било опасност да се укрие.

Допълнителен аргумент в тази насока е влошеното му здравословно състояние още от 2015 г., сочат магистратите.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.