сн. ,,Монитор“

Поредните двама осъдени българи успяха да изчезнат малко преди да бъдат вкарани зад решетките. По примера на Братя Галеви, които първи въведоха този почин, на 23 декември стана ясно, че и Вили Георгиев и Светлозар Стоилов са се изпарили безследно. Те бяха осъдени за убийството на студента Стоян Балтов В затвора се намира само третият осъден - Александър Данаилов.

Четири дни преди да започне тяхното търсене, Върховният касационен съд (ВКС) потвърди окончателно присъдата на Софийския апелативен съд, с която тримата бяха осъдени на по 18 години затвор. ВКС потвърди и обезщетенията от по 400,000 лева за двамата родители на Балтов, които осъдените трябва да изплатят солидарно. Още същият ден прокурори са разпоредили на служители от ,,Съдебна охрана" да приведат тримата в затвора. На адресите обаче бил открит само Александър Данаилов. Другите двама не били намерени. От 23 декември до момента от тях няма следа.

Така Вили Георгиев и Светлозар Стоилов станаха поредните осъдени, които изчезват. През миналата година избяга осъденият за убийство пред дискотека ,,Соло" Илиян Тодоров, който все още е в неизвестност. Преди това изчезнаха ,,братята" от Дупница Пламен Галев и Ангел Христов.

На 5 декември 2008 г. студентът Стоян Балтов беше пребит до смърт пред дискотека ,,Амнезия" в Студентския град. През почти цялото време, докато траеше съдебното дело и до издаването на 18-годишните присъди, Александър Данаилов и Светлозар Стоилов бяха на свобода с изключително леката за обвинението срещу тях мярка за неотклонение ,,парична гаранция" и забрана да напускат страната. Като при Вили Георгиев мярката бе дори ,,подписка", а на него не е била издавана и забрана за напускане на пределите на България. Мярката ,,забрана за напускане на пределите на страната" се изпълнява и контролира от МВР. В случая с Вили Георгиев обаче е нямало какво да се контролира.

Майката и братът на Стоян Балтов обявиха, че са предупреждавали властите, че убийците на момчето ще изчезнат. ,,Нашите сигнали за изчезването им започнаха от декември 2013 година и продължиха до момента. Писали сме до главния прокурор, до главния секретар на МВР, до Бойко Борисов. Сега очакваме те да не бъдат намерени, каза братът на Стоян Балтов - Борислав. - Оговорите на тези институции са, че не могат да направят нищо, докато не мине цялата процедура, която в нашия случай продължи шест години. Нашата съдебна система заслужава ковчег."
Майката на Стоян Балтов - Зарка Димитрова, коментира, че убийците на сина й имат тежко криминално минало, а са били на свобода. Тя обвини за изчезването на убийците бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. ,,Една година водих война с него. Да отиде и да излежи присъдата на убийците. А ако не ги заловят, да ги излежи до живот", каза Зарка Димитрова. За случилото се тя обвини и 4-ти състав на Софийския градски съд. Председател на състава е съдия Петя Крънчева. От Софийския градски съд, където делото за убийството на Балтов се гледа на първа инстанция, обаче обявиха, че съдия Петя Крънчева е изменила мярката за неотклонение ,,задържане под стража" в ,,домашен арест" единствено за Вили Георгиев. Това й определение е атакувано пред Софийския апелативен съд и потвърдено от него. След като Георгиев е оправдан от Крънчева, той е пуснат срещу подписка. Мярката за неотклонение на подсъдимия Александър Данаилов е била изменена от задържане в ,,домашен арест" от съдия Андрей Ангелов още по време на разследването. И това определение е атакувано пред апелативния съд, който пуска Данаилов под гаранция от 6,000 лв. Колкото до Светлозар Стоилов, за него никога не е определян постоянен арест. Още с привличането му като обвиняем той е пуснат под гаранция.