Френската полиция разпитва в понеделник служител след смъртоносната стрелба по 19-годишен мъж, който избягал при опит за проверка на автомобил заради превишена скорост, съобщиха от прокуратурата.

Това беше последният случай на предполагаемо полицейско насилие срещу заподозрени, което през последните години предизвика протести на критици, които се позовават на тактиката на тежката ръка, по-специално срещу малцинствата.

Младият мъж е бил сред тримата души в колата, когато полицията се опитала да ги спре близо до Шербур-ан-Котентин в Западна Франция, заяви в изявление държавният прокурор Пиер-Ив Маро.

Шофьорът отказал да спре и потеглил, преди да бъде принуден да спре от втора полицейска кола.

И тримата пътници в автомобила се опитали да избягат.

Едно от лицата е избягало, а друго е било задържано и обвинено по подозрение в грабеж, тъй като автомобилът е бил обявен за откраднат.

„Третото лице, 19-годишен младеж от Шербур-ан-Котентин, се сблъска със служителите от втория патрул и блъсна единия от тях, докато се опитваше да избяга“, заявиха от прокуратурата.

„След това полицаят е използвал електрошоков пистолет“, докато колегата му е извадил и „използвал служебното си оръжие, като го е ударил смъртоносно в гърдите“.

Полицаят, който е произвел изстрела, все още е бил задържан за разпит в понеделник вечерта от отдела за вътрешни работи на полицията IGPN.

През юни и юли миналата година Франция беше разтърсена от жестоки безредици заради убийството на тийнейджър край Париж от полицай по време на пътна проверка.