17 ноември е историческа дата за българския футбол. През 1993 година националният ни отбор бие с гол в последните секунди Франция и се класира на Световното в САЩ, където страната ни става четвърта, а ние изживяваме едно невероятно футболно лято. Някои си го спомняме като последния път, когато сме били така обединени. На 17 ноември 2023 г. с автогол в последните секунди националите загубиха квалификация за Европейското от Унгария. Около стадиона обаче драмата беше по-голяма. За първи път от 1994-а видяхме заедно агитките на различните отбори, обединени срещу управлението на българския футбол. Протестът ескалира. Но когато десетилетия си насилвал феновете с решенията за футбола, ответната реакция рано или късно идва и тя обикновено е насилие. Вероятно още седмици ще се спори за това кой е виновен за организацията на протеста, но последните дни разказите за полицейски произвол шокират.

19-годишно момиче разказа пред bTV, че полицаите го повалили и ритали в корема, крещейки му, че го правят нарочно, за да няма деца. „Събориха ме на земята, удряха ме, после ме накараха, казаха ми да стана, при което аз станах и пак ме удариха. С палки, с ритници. Обиждаха ме и ми говореха – дори още докато ме бият ми обясняваха защо ме бият. Че ще ме ритат нарочно в корема – за да нямам деца. После ми обясняваха, че точно това е била тяхната цел – да нямам деца, да не мога да родя, дори и да родя, да не ги видя живи“, разказва тя. Думите са повторени и когато е вече в районното.

Видео показва как униформени поставят в засада протестиращи. Органите на реда притискат феновете от двете страни, като се доближават все повече и повече. Един от маскираните полицаи издава животински звуци, докато предупреждава феновете да не се приближават. След това, от другата страна идва друг маскиран униформен, който започва да крещи: „Всички на земята“, „Лягай на земята“. След това полицаите започват да налагат легналите фенове на земята с палки, а видеото спира.

На друго видео, публикувано от OFFNews, се вижда как полицай рита повален демонстрант в главата и продължава по пътя си. Действията на въпросния униформен изглеждат абсолютно неоснователни, поне от показаното като картина на видеото. И други фенове съобщиха пред медии, че са били бити на земята, без да са направили нищо.

На трето видео пък се вижда как униформени влизат в затворено помещение, откъдето с насилие принуждават хората да излязат. Един човек лежи на земята, а полицаи продължават да го налагат с палки. Някои хора напълно доброволно, с вдигнати ръце, показват, че ще излязат навън, но въпреки това получават удари с палки. В друг запис се вижда как протестиращ се предава на полицаите, а те продължиха да го налагат с палки. Има подадени сигнали за бой и използване на лютив спрей срещу журналисти, отразяващи протеста, и случайно минаващи през района граждани.

И на всичко това министърът на вътрешните работи отговори като Доналд Тръмп след нацисткия протест в Шарлотсвил, Вирджиния през 2019 г., завършил и с жертви. Тогавашният президент заяви, че има „много добри хора и от двете страни“. „Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие както срещу полицаи, така и срещу протестиращи. Ясно се разграничавам от всякакъв вид произвол“, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. А в обръщение към полицаите каза: „Перфектно се справихте. За по-малко от два часа успяхте да овладеете тази брутална и невиждана вандалска агресия, която завладя голяма част от тълпата и се изсипа върху вас.“

Вероятно ще има такива, които ще защитят бруталните действия на полицаите, превишили правомощията си, с обяснението, че е окей на насилието да се отговоря с насилие. Но не е. Полицаите са пазители на закона – тяхната първа и най-важна задача е да прилагат и защитават закона. Защото, ако ще е на принципа „всеки срещу всеки“, тогава полиция не ни е нужна. Тогава всеки ще решава сам за себе си кой за какво е виновен и какво да е наказанието му – като в онзи филм, The Purge. Това не е правова държава. Полицаите не са прокуратура и съд, нито изпълнители на наказания. 

Полицейското насилие се е превърнало отдавна в символ на българската власт. Страхът от полицията, насаден в националното ни ДНК от времето на комунизма, трябва да се превърне в респект към тях. Но това се заслужава с действия. Все още няма наказани за боя пред Министерски съвет на протестите през 2020 г. И няма да стане само с дисциплинарни наказания – уволнения, понижения. За тези, които са дали клетва да пазят закона, неговото нарушаване, и то по този брутален, публичен начин, трябва да има по-сурови наказания. Така е по целия свят. Но докато политиците бранят вътрешния министър, а проверките се замитат, в България полицаите няма да получат уважението, което заслужват 99% от тях. А когато на тълпата й кипне, няма полицейска сила на света, която да може да я спре.