Словашкият премиер Роберт Фицо е прострелян, а извършителят е задържан, докато напрежението в управляващата партия "Смер" расте и прераства в размяна на нападки кой е отговорен за станалото.

Словашката аварийна служба казва, че е изпратила хеликоптер за прострелян 59-годишен мъж. TASR съобщава, че от четири изстрела един е попаднал в коремната област. По-късно говорител на словашкото вътрешно министерство потвърди, че е извършен опит за убийството на Фицо.

Спорад последните данни състоянието на словашкият премиер е животозастрашаващо. Словашките медии съобщават, че стрелбата по премиера е извършена от възрастен мъж. Според телевизия JOJ по Роберт Фицо е стрелял 71-годишен мъж от Левице. Според Denník той е роден през 1953 г. и е стрелял с късоцевно оръжие, което притежава законно. Според твърдения на свидетели той първо е крещял на Фицо, който след това се приближил до него, за да му стисне ръката. Последвали изстрели.

Мъжът е бил арестуван от полицията веднага след нападението.

Изданието "Денник" цитира очевидец на стрелбата, като според жената, пожелала анонимност, е имало 3-4 изстрела. Тя видяла как премиерът пада на земята пред нея и кървави петна по гърдите и главата му, но не може да прецени дали има наранявания и колко са сериозни.

Репортер на словашкото издание допълва, че стрелбата е станала, когато Фицо излязъл от Дома на културата в Братислава, където е заседавало правителството и се е поздравявал с граждани. Той е видял как охраната вдига премиера от земята, вкарват го в кола и го откарват в болница.

Aktuality.sk цитира сина на заподозрения за стрелбата., който е шокиран от създалата се ситуация. Той потвърди, че бащата е имал законно притежаван пистолет.

"Нямам абсолютно никаква представа какво е целял, какво е планирал, защо се е случило", каза той. На въпроса дали е хранил омраза към председателя на "Смер", той отговори: "Ще ви кажа следното - той не е гласувал за него. Това е всичко, което мога да кажа по този въпрос."

Мъжът отрече баща му някога открито да е споменавал за нападение или убийство на политик. Той също така отрече 71-годишният мъж да е бил психиатричен пациент. 

Реакции: Крайнодесните обвиняват журналисти

Покушението срещу Фицо става половин година след като той се върна на власт на парламентарни избори и преобърна словашката политика към Украйна, а и събуди опасения за върховенството на закона и свободата на медиите, шест години след довелото до оставката му убийство на журналиста Ян Куцяк.

Президентът Зузана Чапутова осъди "бруталната и безразсъдна атака" срещу премиера. "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо сили в този критичен момент, за да се възстанови."

В управляващата "Смер" сочат с пръст опозицията като отговорна за стрелбата; словашки медии съобщават за силно напрежение в парламента.

"Непоколемибо осъждаме всякакво насилие", каза съоснователят на "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка. "Вярваме, че премиерът Роберт Фицо ще бъде добре и обстоятелствата ще се изяснят възможно най-скоро."

Крайнодесният Андрей Данко обвини журналистите за стрелбата.

Остри политически реакции след стрелбата

Решително осъждам подлото нападение срещу премиера Роберт Фицо, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа „Екс”. „Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма ценност”, добавя тя. Фон дер Лайен изразява съчувствие към Фицо и неговото семейство.

„Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му”. Това написаха от Министерския съвет в пост в „Екс”. 

​Фицо пое властта в Словакия за четвърти път, след като спечели изборите през есента на миналата година. Наред с Виктор Орбан, той е другият лидер на европейска държава, който е известен с евроскептицизма си.