Служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съвместно с правоохранителните органи на Полша задържаха днес, на 18 април поляк, за когото се предполага, че е сътрудничил на руското военно разузнаване. Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби и им е предложил съдействие за покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски.

"Според разследването планът на обвиняемия е бил да събере и предаде на страната-агресор информация за сигурността на летище Rzeszow-Jasieńka. Не само това, той е предложил и да помогне на руските служби за сигурност да планират евентуално покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски по време на престоя му в Полша", се казва в изявление на СБУ в канала ѝ в Telegram.

СБУ нарича задържания "руски агент". СБУ предаде на Полша доказателства за сътрудничеството му с руските служби за сигурност. След задържането мъжът е бил арестуван. Украинската агенция благодари на полските правоприлагащи органи за оказаното съдействие.

През есента на 2023 г. Володимир Зеленски даде интервю за таблоида The Sun. В него украинският лидер заяви, че от началото на войнта досега са били извършени поне "пет или шест" опита за покушение срещу него. През февруари 2022 г. Зеленски пише в своя микроблог, че Русия го е определила за "цел номер едно".

През март 2024 г. Зеленски заяви, че по време на срещата му с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис на пристанището в Одеса градът е бил атакуван по въздуха. Руската армия на същия ден, твърди руското министерство на отбраната, е нанесла удар по хангар в пристанищния район на Одеса. Според министерството хангарът е бил използван за обучение на безпилотните катери на ВСУ. Коментирайки по-късно инцидента, първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че Русия не е планирала да убива Володимир Зеленски.