Застраховката „Гражданска отговорност" или т.нар. тук liability покрива щетите на отсрещната страна в катастрофа, като досега комбинацията за Илинойс беше 20/40/15 - $20, 000, които покриват наряняванията на друг човек, $40,000 за травми и наранявания на други хора, участвали в катастрофа, и $15, 000, които са отделени за покриване повредите на чуждата собственост. От 1 януари 2015 г. тази комбинация става 25/50/20. За последните 25 години в Илинойс не са били променяни минимумите на застраховката "Гражданска отговорност". Сега промените се налагат заради постоянно увеличаващите се разходи след катастрофа - факт, който притеснява и хиляди българи. "В днешни времена само да се чукнат 2 коли и оттам $15, 000 заминават просто ей-така. И после кой ще трябва да ги плаща? Пак ти ще трябва да ги платиш от джоба си", обясни Стоян Димов.

С колко ще се променят сумите, които плащаме? 

Няма как с точност да се изчисли колко повече ще плащаме, защото всеки един случай е строго индивидуален и зависи от редица фактори, сред които възрастта на шофьора, дали има инциденти в миналото, каква е кредитната оценка на шофьора, къде живее и т.н. Едно обаче е ясно - ще плащаме повече. "Средно очакваме цените да скочат с 20%-30%, но зависи от много фактори", обясни застрахователният експерт от "Арго Иншурънс" Ивайло Евтимов. Според него промяната в минимумите на гражданската отговорност е не само наложителна, но и малко позакъсняла. "Много често имаме случаи в агенцията, където наши клиенти с минимални лимити се налага да доплащат от джоба си, защото са имали по-сериозен инцидент. От тази гледна точка малко по-високите лимити са по-добра цена", каза Евтимов. 

Кое е по-добре - по-ниски или по-високи минимуми?

Според експертите цените няма да скочат с много, а в случаи на катастрофа ще имате по-голямо покритие на щетите при повреда на чуждата собственост и болничните разходи/травми/наранявания на пострадалите хора. Застрахователните експерти казват още, че не е добра идея да се разчита на минимумите на гражданска отговорност. "Не е разумна идея да се кара с минималните лимити на гражданска отговорност особено за хора, които са били известно време в Америка, натрупали са някакво състояние, имат някакви пари в сметката или пък са поизплатили къщата си. Всичко това може да им бъде взето при евентуален инцидент. Така че по-високите минимуми, които ще влязат в сила в първия ден на новата година, ще предложат по-голяма защита на хиляди хора в случаи на катастрофа", обясни още Евтимов. Освен това застрахователните експерти препоръчат, ако не сте доволни от сегашната си застраховка, да изчакате тя да изтече и при самото подновяване да прецените и да огледате моментната ситуация в агенциите и на пазара на застраховки.