Папа Франциск осъди "спиралата на насилие", която "поглъща" Мексико, след като двама йезуитски свещеници и мъж, търсещ убежище, бяха застреляни в църква. Папата, който самият е йезуит, изрази тъга и безпокойство от убийствата на неговите „братя“ в планините на северния щат Чихуахуа.

Свещениците Хавиер Кампос, 79, и Хоакин Мора, 81, бяха застреляни в град Серокахуи в понеделник, „докато се опитвали да защитят човек, който търсел убежище“. Преследваният мъж, който е работил като екскурзовод, също е убит, а тялото му е отнесено заедно с тези на двамата свещеници.

Около 30 свещеници са били убити в Мексико през последното десетилетие, според католическата организация Centro Catolico Multimedial.

Повече от 340 000 души са убити при вълна от насилие в Мексико, след като през 2006 г. правителството вкара армията за борба с наркокартелите. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор увери, че предполагаемият убиец е идентифициран и че се издирва.

Заподозреният, който беше идентифициран от друг свещеник, присъстващ в църквата, вече беше издирван за убийството на американски турист през 2018 г.