Папа Франциск е използвал обидна дума за гей на жаргон по време на среща с италиански епископи, на която се е пошегувал с броя на гейовете в семинариите, пишат италианските медии. Съобщава се, че по време на частната среща преди една седмица 87-годишният понтифик е използвал обидния римски термин "frociaggine", който се превежда свободно като обидните английски думи "faggots" или "poofs".

Франциск повтори противопоставянето си на това откритите хомосексуалисти да постъпват в колежи за обучение на свещеници, а след това се пошегува, че в някои семинарии вече има "твърде много "'frociaggine".

Коментарът се появи първо във вестник "La Repubblica", а след това и в "Corriere della Sera", който съобщи мнението на някои от присъстващите, че папата не е осъзнавал колко обидна е думата. Първият език на аржентинския понтифекс е испанският. Ватиканът не отговори на молбите за коментар.

Откакто стана папа през 2013 г., Франциск настоява за важността католическата църква да е отворена за всички, включително за вярващите от ЛГБТК, и дори миналата година отвори вратата за благославяне на хомосексуални двойки.

Но официалната църковна доктрина все още гласи, че еднополовите актове са "вътрешно разстроени".