Върховният съд на Панама постанови, че еднополовите бракове не са право на човека и поради това страната не е длъжна да признава такива съюзи. Съдът разглежда въпроса от 2016 г. насам след няколко жалби от еднополови двойки, които твърдят, че семейният кодекс на централноамериканската държава е противоконституционен, тъй като признава само бракове между мъж и жена.

"Съществува реалност и тя е, че до този момент правото на равноправен брак не е нищо повече от стремеж, макар и легитимен за засегнатите групи, и не попада в категорията на човешко право или основно право", се казва в решението на съда от 16 февруари.

Еднополовите двойки, които са подали иск, са се опитали да получат законово признаване на бракове, сключени в други държави, в Панама. Съдът обаче заяви, че "независимо колко промени ще настъпят в реалността", засега гей браковете "нямат конвенционално и конституционно признание".

Съдът допълва, че семейният кодекс е "обективно и разумно обоснован от общия интерес да се даде предимство на онези съюзи, които са способни да създават семейства, да дават приемственост на човешкия вид, а следователно и на обществото".

Католическата църква, която се противопоставя на еднополовите бракове, има значително политическо влияние в Панама. През 2018 г. Междуамериканският съд по правата на човека постанови, че еднополовите двойки имат право на същите брачни права като двойките от противоположния пол, в обвързващо решение, което се прилага за всички членове на съда, включително Панама. Въпреки това Коста Рика остава единствената централноамериканска държава, която признава еднополовите бракове.

С решението от 16 февруари панамската съдебна система "отхвърли признаването на достойнството на еднополовите двойки и правото им да създадат семейство в Панама", заяви пред АФП Иван Чанис, председател на организацията за защита на правата на хомосексуалистите Fundacion Iguales.