Отвлеченият товарен кораб Galaxy Leader беше забелязан на сателитни снимки на котва, близо до пристанището Ходейда в Йемен. Това е на около 430 морски мили югоизточно от местоположението, което плавателният съд е подал като информация за последно, преди да бъде взет на абордаж от йеменските бунтовници в неделя, пише The New York Times. 

На борда му има двама българи - капитанът и първият помощник-капитан.

Разговори за отвлечения от йеменските хути кораб Galaxy Leader могат да започнат, когато САЩ и Израел "спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна", заяви Мохамед Али ал Хуси - член на Върховния политически съвет на Йемен.

Ал Хуси подчерта, че действията на военноморските сили на хутите "следват принципа на реципрочност".

"Чужденците без израелско гражданство ще бъдат третирани като гости", увери член на хутите и посочи, че те спазват "принципите на исляма".

Корабът, който беше похитен в неделя, е собственост на британска компания, ръководена от израелския бизнесмен Ейбрахам Унгар, като именно тази връзка е причина за отвличането.

Galaxy Leader е бил отдаден под наем на японската компания Nippon Yusen и плавал под бахамски флаг. Япония също се опитва да води преговори за освобождаване на хората на борда.

25-членният екипаж

се състои от българи, румънци, украинци, филипинци и мексиканци. В понеделник МВР потвърди, че сънародниците ни в плен са капитанът - 38-годишният Любомир Чанев, и старши помощник-капитанът - 39-годишният Данаил Веселинов.

Във вторник бунтовническата група качи видео от отвличането, като на него се вижда как след слизане от хеликоптер хутите влизат в капитанската кабина, където екипажът стои с вдигнати ръце, а после се отправят към машинното отделение. На клипа се чуват крясъци "Аллах е велик, смърт за Израел!".