Първото състезание за уикенда от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в Аспън, щата Колорадо, беше отменено заради снежна буря и силен вятър.

23 скиори успяха да се спуснат по пистата преди състезанието да бъде отменено, но лошата видимост и поривите на вятъра не позволиха състезанието да продължи, съобщава "Фокус".

Според регламента е необходимо 30 алпийци да преминат трасето, за да се зачетат резултатите от надпреварата. Поради тази причина точки няма да бъдат присъдени, уточниха организаторите.

Преди надпреварата да бъде отменена Адриан Смисет Сейерстед от Норвегия бе водач в класирането. Той се спусна с първи номер и време 1:31.24 минути.

Норвежецът не успя да стигне до първи успех в кариерата си и трети подиум, след като събитието бе прекратено.

"Надявах се да има още няколко минути, за да направим официално състезание. Бе перфектно каране за мен. Разбира се, имах малко късмет с времето, но карах наистина добре. Малко е разочароващо, но разбирам решението. Не е лесно, когато имаш страхотно състезание и накрая останеш без нищо", каза Сейерстед.

Световният шампион от 2021 година Винсент Крихмайер все още има възможност да се бори за малкия кристален глобус в спускането, преследвайки водача Александър Омод Килде. Австриецът направи добро каране и бе втори, когато състезанието бе спряно. Ветеранът ще трябва да повтори представянето си днес, за да остане в битката за трофея. Килде може да спечели малката Световна купа в дисциплината при успех в събота.

Килде започна 11-и и заради лошите условия завърши шести. Водачът в общото класиране Марко Одермат бе 14-и, след като също премина трудно през трасето.

Двукратният олимпийски и световен сребърен медалист Травис Ганон, който преди ден обяви, че се оттегля от ските след 17-годишна кариера, не завърши. Той ще има последен шанс във второто спускане днес.