Нова статуя моаи от Великденския остров е намерена в коритото на сухо езеро в кратер на вулкан, съобщи местната общност, която администрира обекта на чилийския остров.

Статуята е открита на 21 февруари от екип от доброволци от три чилийски университета, които си сътрудничат по проект за възстановяване на блатата в кратера във вулкана Рано Рараку.

„Тази ​​моаи има голям потенциал за научни и природни изследвания – това е наистина уникално откритие, тъй като това е първият път, когато моаи е открита в лагуна в кратера Рано Рараку“, се казва в изявление на коренното население на острова в изявление във вторник.

Няколко статуи в този район бяха овъглени в горски пожар през октомври на острова, който е известен също като Рапа Нуи и се намира на 3500 км западно от Чили.

„Тази ​​моаи е в центъра на лагуна, която започна да пресъхва през 2018 г.“, каза директорът на общността Мау Хенуа, която управлява националния парк Рапа Нуи, в който е разположен вулканът.

„Интересното е, че най-малко през последните 200 или 300 години лагуната е била дълбока три метра, което означава, че никое човешко същество не е могло да остави моаите там през това време.“

Статуите на Великденския остров са отличаващи се монолитни издялани каменни фигури с удължени лица и без крака, които са добивани предимно от туф, вид вулканична пепел, във вулкана Рано Рараку.

Последната открита статуя моаи е висока 1,60 метра

 и е намерена да лежи настрани и с лице към небето.

Представлява „цяло тяло с разпознаваеми черти, но без ясна дефиниция“, се казва в изявлението на Ma’u Henua, добавяйки, че групата търси финансиране за извършване на по-обширно проучване на откритието. 

Вулканът Рано Рараку и неговите моаи са обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Великденският остров дълго време е бил обитаван от полинезийци, преди Чили да го анексира през 1888 г.