Снежният апокалипсис, изглежда, не се състоя. Макар части на Масачузетс, Мейн и Роуд Айлънд да пострадаха с дълбоки преспи сняг и наводнения, изглежда, че жертви, сериозни нарушения и щети няма. Особено в Ню Йорк. Мнозина разкритикуваха мерките на властите в мегаполиса - спиране на градския транспорт, забрана за шофиране и др. Но кметът Бил де Бласио каза, че по-добре подготвени, отколкото да съжаляват. Регионът има горчив опит със снежни бури и лоша подготовка. През 1993 година в подобна виелица загинаха 300 души. През 1996-а и 2003-та жертвите на зимното време бяха десетки. А прогнозата на синоптиците се оказа неточна с около 70 километра. Само на такова разстояние от Ню Йорк - в Лонг Айлънд, ситуацията наистина беше драматична. Въпреки това един синоптик от Националната метеорологична служба се извини в Тwitter и получи одобрението на много от жителите на града.

Екстремните мерки преди бурята обаче ще костват стотици милиони. Само на властите в Ню Йорк това ще струва около 200 милиона долара заради спрения транспорт според изчисления на „Мудис". Загубите за бизнесите в целия регион могат да стигнат до един милиард долара. За 3 дни бяха отменени повече от 8 хиляди полета. Всеки един от тях струва по 6 хиляди долара на авиокомпаниите. Но за пътниците на един отменен полет допълнителните разходи са 58 хиляди долара - за хотел, за допълнителен транспорт и храна. Към това трябва да се добавят загуби от пропуснати заплати. И все пак пропуснатите ползи са далеч по-приемливи от възможността за загуби на десетки животи. Как българите в региона преживяха бурята разказваме на страница 4.

В този брой повдигаме завесата и на една схема за измами в транспортния бизнес, в който работят хиляди българи. Double brokering е схема, при която брокери измамици могат да изкарат стотици хиляди долари за сметка на превозвачите, шофьорите и крайните клиенти. Според американския закон това е престъпление и може да донесе няколко години затвор. Колко е разпространена схемата сред българските транспортни компании четете на страница 17.

И ако зимното време в Ню Йорк е оставило горчив вкус, предлагаме една шоколадова идея. Наш сънародник създаде шоколадово царство в града, който никога на спи. Там сами може да научите как да правите шоколадови вкуснотии. Къде и как разказваме на страница 16.