Рекордните осем партии влизат в следващия парламент. Но няма нова лица. Едните са слепени накриво парчета от счупилото се дясно. Другите - отлюспените вляво. Най-новите в парламента (Патриотичният фронт) - са отцепниците от "Атака", с които сега ще седят рамо до рамо. ГЕРБ за пореден път са първи и за пореден път вероятно няма да управляват. ДПС е втора политическа сила (дори и БСП да имат няколко стотни преднина) - просто защото хората на Доган решиха да не водят кампания и да не изкарат максимума от своя електорат. За това говорят малкото автобуси и ниската избирателна активност в Кърджали. Сокола ги разбира нещата - не му трябва тази отговорност. Той обича да е вечният "балансьор" или по-простичко казано - политически изнудвач. Но ако е втори, палачинката се обръща.

Социолозите смятат, че резултатите показват липсата на доверие у българите в основните политически партии и те търсят решение другаде. Политиците обаче явно отказват да разберат това послание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава хашлашки да обяснява как те са първи, трябвало да поставят условията и най-важното от които - той да е премиер. Нищо че избирателите казаха - искаме пъстър парламент и правителство. БСП е на командно дишане, от което едва ли ще се събуди след смъртоносната прегръдка на Догановото ДПС вече няколко мандата и отлюпсването на крилото около бившия президент Георги Първанов (АБВ също влизат) и Татяна Дончева (нейното "Движение 21" е аут).

В този епизод на трагикомедията полудиотите в категорията (уж)"националисти" ще бъдат повече от всякога. Волен, Барека, а вече и Валери Симеонов (собственик на телевизия СКАТ и бивш партньор на "Атака"). Тази троица ще създава толкова много ситуации, на които ще се чудим да се смеем, или да плачем.

Разбира се, този многоспектърен цирк може да приключи много бързо новия си сезон, ако не успеят да се разберат за правителство.  В изборното студио "Твоят глас 2014" тв легендата Кеворк Кеворкян предвиди избори след 3 месеца. Според него Борисов ще върне мандата незабавно.

Проф. Михаил Константинов (бивш член на ЦИК) смята, че в тази конфигурация правителство може да има за не повече от 2 години, и то в най-оптимистичния вариант. Според него през 2016 година трябва да гласуваме за нов президент и Велико народно събрание. Едниствената задача на това ВНС ще е да премахне институцията Велико народно събрание.

За последната година сме гласували три пъти и това е струвало на бюджета близо 80 милиона лева. Демокрацията не е евтина. Но с избирателна активност около 42-45% изглежда, че мнозинството решава да не се възползва. Тогава да не се чудим защо демокрацията ни нещо не работи. Тя изисква участието на всички.