Като пишехме брой след брой за политико-икономическата империя около Корпоративна търговска банка и нейния собственик Цветан Василев и ДПС депутата Делян Пеевски, се питахме дали не прекаляваме. Дали не минаваме границата и дали не изглежда като акция срещу този банкер и политик. Това са въпроси, които всички в нашия бизнес си задават. Последните дни обаче дават ясен отговор - не сме писали достатъчно. Войната между тези двамата е на път да срути държавата, или поне това, което е останало от нея.

Обвинения за опит за убийство (вероятно активно мероприятие), битка за контрол на едно от най-печелившите дружества в страната "Булгартабак" и въпросителна върху бъдещето на общия им политически проект - "България без цензура" на Николай Бареков, бележат последните дни.

И изглежда, че няма политик или институция, която да е в състояние да усмири тая пасмина от крадци. В края на миналата седмица имах възможност да интервюирам лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше на посещение във Вашингтон (интервюто може да видите в секцията „Новини" сайта на www.BiTelevision.com). И дори той призна, че ДПС имат непропорционално влияние върху българската политика и икономика. Разбира се, отрече, че се е виждал скоро с Ахмед Доган, но по жълтите павета се говори, че Борисов и доскорошният му враг No1 Делян Пеевски са стоплили отношенията. Дали е вярно или не, никой не може да каже, но ще си проличи. Засега е ясно само, че във вторник всички политически сили спретнаха такъв цирк от взаимни обвинения, че успяха да постигнат това, което искаха всички те - референдумът за задължително, онлайн и мажоритарно гласуване не беше гласуван в Народното събрание и съответно няма да се случи. А кого обслужва това? ДПС, които се страхуват от задължителното гласуване. БСП, които се плашат от онлайн гласуването, което ще привлече успелите, интелигентни и самостоятелни хора от чужбина. И ГЕРБ, за които сегашното статукво е напълно ОК. Тоя спектакъл е ужасно изтъркан и ужасно циничен. Но ние продължаваме да го гледаме.

Колкото и наивно да ви звучи - единственият вариант е масово гласуване, което да обърка плановете на всички. Масово - и в САЩ, и в Канада, и в Европа, и в България. Защото не могат да купят толкова много гласове, които да компенсират активността на всички нас. Да ги видим тогава.