Само три дни преди парламентарните избори в Чехия известният скулптор Дейвид Черни показа своето отношение към политиците в страната. Той направи 10-метров монумент от лилава пластмаса, който представлява човешка ръка с ясно издаден среден пръст. Произведението е качено на специално приготвен сал, който свободно се носи по река Вълтава. Черни стана известен с картата си на Европейския съюз, която изложи в Брюксел. На нея България беше представена от тоалетна чиния.

Имам усещането, че всеки от нас иска да сложи такава скулптура пред къщата на „любимия" си политик. Във вторник тия, не знам как да ги нарека вече, че да е подходящо за отпечатване..., приеха удължаване на мораториума за продажба на българска земя на чужденци до 2020 година. Да, да - знам, че идеята звучи някак си секси-патриотично и вероятно надъхва част от населението, но... Първо, става въпрос за чужденци, които не живеят в ЕС. Едва ли има чак такъв голям интерес от тези страни да купуват имоти в България. А чужденците, които живеят в съюза, нямат този проблем. Второ, когато нас са ни приемали в ЕС, сме обещали, че този мораториум ще падне. Надявам се някой не се е заблуждавал, че парите, с които сега се строят магистрали и други проекти в страната, идват ей така, без да трябва да се откажем от нещо.

Единствени гражданите на Турция може да се възползват от падането на мораториума, защото те драпат за членство в ЕС, но никой не ще и да чуе. Това обяснява и позицията на ДПС, които единствени се обявиха срещу мораторума. Уж-враговете ГЕРБ, БСП и „Атака" гласуват заедно в рядко единомислие. ДПС се опитаха да се изкарат „единствената  евроатлантическа партия" (по думите на Местан) и може би щяха да са наистина такива, ако зад действията им не прозираха интересите на техните турски благодетели.

Та именно заради поетия ангажимент към ЕС, конкретно описан в договор, президентът вероятно ще наложи вето или пък Конституционният съд ще отмени мораториума като цяло. Но все тая. Политическият удар върху страната е нанесен. Дори външният министър Кристиан Вигенин не издържа и изрази възмущението си от популисткото решение във facebook. „Какво следва - да пуснем затворените блокове в АЕЦ "Козлодуй"? Да орежем „Натура 2000"? Спускането по наклонена плоскост е бързо и лесно. А после? Знам само, че ако утре друга страна членка реши да остави затворен за българи трудовия си пазар, аз няма да мога да кажа: „Нямате право, ангажиментите трябва да се спазват!", написа Вигенин на стената си.