В BG VOICE продължаваме активно да следим скандала с неправомерната такса за изтекъл след 15 месеца международен паспорт. От външното министерство правят проверка на казуса в Чикаго, но се оказва, че и на други места по света налагат глобата, която според МВР има давност (именно те издават документите за самоличност и събират такси и глоби чрез консулствата). Последното по темата обясняваме на страница 4. А ние ще  продължим да следим темата и да притискаме институциите за бързо решение и връщане на глобите, които може да са взети незаконно. Ако и вие сте били в подобна ситуация, пишете ни на [email protected].

И като стана въпрос за Външно - Ирина Бокова беше изслушана във вторник в ООН като кандидат за поста генерален секретар на организацията. Тя използва три езика в отговорите си - английски, френски и испански, и повечето коментари за представянето й са добри. Бокова, известна със семейните си връзки с БКП, както и с членство в партията преди 1989 г., обаче смути някои българи с това си изказване още в началото на представянето си: "Аз съм от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България, аз съм част от поколението, което проправи път към демокрацията в страната."

Че Бокова остава и към днешна дата спорна като български кандидат за позицията на топ дипломат в света, е ясно. Но тя е официалната кандидатура на страната. Представянето й наистина беше добро и не ни накара да се червим като други кандидати, издигнати в миналото (само си спомнете резила на ГЕРБ с Румяна Желева за еврокомисар). И докато екипът на Бокова се опитва да навигира в сложния задкулисен процес по определянето на следващия шеф на ООН, то изглежда, че в България продължава друга задкулисна игра - усилията на някои кръгове да наложат Кристалина Георгиева като алтернативен кандидат. Правилата не поставят краен срок, в който могат да се представят кандидатури, така че до октомври интригата остава. Името на Георгиева се появява редовно в различни онлайн издания, което изглежда като преднамерено усилие. Заедно с нейното име обаче се спекулира, че германският канцлер Ангела Меркел също може да се окаже изненадващ кандидат в последния момент. За нея това би била деликатна възможност да се измъкне от сложната политическа ситуация в родината й след бежанската криза. А историята на ООН показва, че кой ще оглави организацията се решава на тъмно, в задкулисни преговори и винаги в последния момент. Така беше с Кофи Анан, после с Бан Ки-мун. Сега има опит процесът да бъде прозрачен - с биографиите на кандидатите, качени онлайн, и с безпрецедентни публични изслушвания, излъчвани на живо в интернет. Но по-интересно, изглежда, отново ще е зад кулисите.

И да не забравяме, че България наистина има уникалния шанс да получи световна роля, каквото досега не е имала. Дано не го пропилеем в типичното боричкане на дребни интереси и лично его.

 

Приятен уикенд,