Първо да започна с едно обяснение, породено от коментар в нашия сайт - защо публикуваме информация за затварянето на транспортната компания "Мултигруп лоджистикс". Това беше една от двете най-големи компании в този бранш, в който са заети десетки хиляди българи. Собственикът й Васил Байрактаров е далновиден бизнесмен и дори по думите на негови конкуренти е работил професионално. Затварянето на бизнеса му поражда сериозния въпрос за състоянието на тази индустрия, която е основополагаща за икономическия живот на българската общност в Чикаго. От месеци се носят слухове за фалити на най-големите играчи в бранша и един вече е факт. Въпросът е дали други ще го последват. Новината от понеделник дава повод да потърсим мнения, коментари и цифри, които да ни подскажат накъде отива този сектор. И не само това - тръкинг бизнесът дава ясна оценка за това накъде се движи икономиката на страната. Повечето собственици на такива компании ще ви кажат, че още през 2007 година са усетили по намалените товари финансовия крах, който последва през 2008-а. А числата на Американската тръкинг асоциация показват спад в пренесените товари за три от последните четири месеца. Какво предстои за този бизнес - отговора търсим на страница 6 и очакваме още ваши мнения и коментари по темата.

В този брой отделяме и повечко страници на това, което се случва в Турция, и заплахата от радикалния ислямски тероризъм. Смятаме, че темата е изключително важна и за нея трябва да се говори. Не само защото вече няма място по света, където човек може да се чувства сигурен, а и защото Турция е съседка на България и всичко, което се случва там, има пряко отражение в Родината. Живеем в интересни времена, което според една китайска поговорка е проклятие. Но знанието е сила. Нещо, което в ислямския свят е потиснато от религиозните фанатици, за да контролират по-лесно хората.

По страниците ни през тази седмица обаче присъстват и много положителни истории - гостуват ни шампионите Албена Денкова и Максим Стависки (страници 36-37), блогърката Дияна Александрова, която разказва на света за България (на страница 43), и цигуларката Ралица Чолакова, чийто път я отвежда в канадския Сенат (страници 44-45) - но не за да е политик, а за да радва с българския си талант.

Продължаваме и поредицата, в която ви представяме първите българи в Северна Америка. На страница 46 разказваме за първите български медии, а най-първият вестник се е казвал "Народенъ гласъ" - без да сме знаели този факт, когато сме избирали името на вашия вестник, смятаме, че сме достойни последователи на тяхното дело.