Тези дни се зарових в стенограмите от последното българско Народно събрание, в което е имало опозиция, преди комунистите да я закрият окончателно през 1947 година. Днес е лесно те да бъдат прочетени, защото ги има в сайта на парламента. Много е поучително и същевременно полезно за всеки, интересуващ се горещо от събитията в Родината, да се върне толкова години назад, защото зародишът на почти всичко онова, което ни дразни сега в политическите и обществените порядки в страната, е посеят тъкмо тогава. Комунистите и господарите им в Кремъл с лекота успяват да напипат онова тънко байганьовско чувство на политическата класа и да го експлоатират докрай - къде с пари, къде с много пари, къде с обикновен шантаж. Как иначе да си обясним, че известни, претендиращи за собствено достойнство интелигентни българи тогава и сега се оставят в ръцете на комунисти да ги моделират по свой образ и подобие.

Веднага след преврата на 9 септември за кратко време БРП (комунисти), както компартията се е наричала тогава, успява да разбие ръководствата на всичките основни политически организации в страната, да внедри там свои агенти, които като кукли на конци да изпълняват безпрекословно задачите, спуснати директно от Москва. Целта тогава, разбира се, е постепенно партиите да се обезличат, докато комунистическата набере достатъчно сила и мощ, за да поеме нещата изцяло в свои ръце и да забрани останалите, така че да властва в диктаторската социалистическа система сама.

Целите в днешно време са вече по-практични - всичко е свързано с пари. Хората, които подчиняват политици, отново са в Москва, но техните посредници в България не са така видими както в края на 40-те години на миналия век. Резултатът обаче не е по-различен. Имаме налице една политическа класа, която е готова да даде мило и драго за руските интереси, защото основната й мечта не е добруването на България, а тлъстите банкови сметки, захранени с долари от Русия. И тук въобще не става дума за БСП, която традиционно е руски троянски кон в страната. Предстоящите избори се очаква да бъдат спечелени отново от ГЕРБ. Най-големият приятел на лидера на тази партия Бойко Борисов е руският представител в България Валентин Златев. Под негова диктовка някога бе наредено първото му правителство. Много хора или не са разбрали това, или бързо са го забравили, защото сега са много учудени как така най-емблематичното лице на този кабинет Симеон Дянков изведнъж се оказа руска матрьошка. Мога само да ви кажа, че тепърва страната я очакват още такива матрьошки. Предстои след изборите да научим и имената им.