Да си призная - не мога да гледам мачове. Ако отборът, който подкрепям загуби, не мога да го преживея с дни. Особено ако е паднал незаслужено. Точно като играчите на "Лудогорец" в първия си мач от Шампионската лига срещу "Ливърпул". Пълно обобщение на страници 50-51. Определено не заслужаваха този резултат. Но това, което мисля, че им попречи, е психическото предимство и опитът в големи мачове на "Ливърпул" (като изключим спорната дузпа в края). Отборът, макар и с доста чужди играчи, като че ли страда от този български синдром на несигурност и неувереност, когато попаднем на голямата сцена.

Това е често срещано не само при спортистите, а и при нас, имигрантите. Когато пристигнем за първи път в Америка, не сме убедени в уменията и силите си да играем наравно с родените тук. Отнема ни години и много усилия, за да добием тази увереност. Дали идва от по-лошото ни образование, или е дълбока част от нашата народопсихология е въпрос, върху който трябва да разсъждават антрополозите. Но няколко неща, които ми правят впечатление - от семействата и политическите лидери в България и САЩ.

Тук децата винаги печелят в училище и техните усилия са възнаградени - независимо дали печелят или не - медал има за всеки, който е участвал. А родителите подкрепят представянето на децата си. Струва ми се, че в България майките и бащите искат отрочетата им винаги да бъдат шампиони  и когато това не стане, показват разочарованието си и това поражда несигурност.

Политическите лидери в Америка пък винаги обясняват как това е най-великата страна на света със силен народ, готов да преодолее всякакви трудности. Един отличен оратор с малко опит може да бъде дори избран за президент. Но никой от българските политици не говори така вдъхновяващо. За нас остава усещането, че сме от малка незначителна държава и че не сме родени за велики дела. Създава ни комплекс за "малка незначителна България". Въпреки хилядолетната ни история, таланти и постижения.

Това се отразява и на отборите ни. Но съм убеден, че следващия път момчетата от "Лудогорец" вече ще знаят, че мястото им е именно в Шампионската лига, защото във вторник заслужаваха и победа. А "Ливърпул" ще си тръгнат от София бити.