Докато правехме този брой на BG VOICE, нашият страньор (човекът, който подрежда текстовете, снимките, рекламите и графиките по страниците) ме пита защо точно 300 долара глоба искат продуцентите на "Непобедимите 3" от тези, които са свалили филма нелегално. Всичките 10 милиона души по целия свят. Според Стефан загубата е само цената на билета за кино. Но всъщност продуцентите искат да си покрият и разходите по откриването на тези 10 милиона души плюс т.нар. в американското право punitive damages. Все едно, ако си откраднал 6 милиарда лева от банка и после ги върнеш, да ти се размине затворът. Някак си не става. Е, ако си собственик на банка в България, филмът там е друг - вземаш парите, не ги връщаш, но и в затвора не влизаш. Името ти леко се размята по вестниците, даже може и да ти издадат заповед за арест, но ти си живееш някъде в чужбина, докато пушилката в София се разсее. Ей на това му казвам аз наистина да си непобедим. Проблемът е, че този филм вече има толкова много продължения. И продължаваме да се хващаме за масовка в него.

Сигурно ще ви прозвучи (за пореден път) тъпо, като ви кажа, че единственият вариант да има някакъв шанс това да се промени е, ако ВСИЧКИ гласуваме. Две седмици преди изборите ще се опитам отново да ви убедя с няколко прости довода.

1. Когато всички гласуват, партиите с твърд електорат като ДПС и тези, които си купуват гласове (почти всички), ще имат много, ама много по-малко депутати. Така ще намалее тяхното влияние и условията, които могат да поставят, ако са в коалиция.

2. С възможността за преференциално гласуване (за живеещите в България) може наистина да изберете кой от листата на партията да ви представлява.

3. Възможни са непредвидени от партиите изненади, които да им покажат, че е нужно поне малко да действат по поетите ангажименти.

4. За политиците е ясен знак, че се вълнуваме от това, което правят. И че протестите #КОЙ от последната година-две не са краят, а началото на един силен граждански контрол.

Ето това ще ни направи нас Непобедимите. Непобедимите Гласоподаватели. Звучи невероятно, като на филм, но защо да не опитаме сега. Да не би да може да стане по-зле?