На бутилките с минерална вода на борда на „България еър" пише - „Лицето на България". Ако това ни е лицето пред света, какъв трябва да ни е г..зът тогава? Всъщност имаме огромен избор за тази позиция - по азбучен ред и съвсем неизчерпателно - Бареков, Борисов, Доган-Местан, Миков, Сидеров, Станишев, Янев...

Но „България еър" е наистина първото, което мнозина чужденци виждат от страната ни още преди да са пристигнали в нея. И едва ли остават очаровани. Ако са инвеститори, които пътуват в бизнес класа, едва ли ще искат да се върнат - няма нито една причина да дадете и една стотинка, за да летите в това, което би трябвало да е комфорт и по-добро обслужване в този салон. „България еър" такива не предлагат - същия спаружен сандвич като в редовната класа и нищо екстра, което да накара тези хора да се почувстват специални (все пак са платили 4-5 пъти повече). Недай си Боже да изтърват самолет на авиокомпанията. Някоя намръщена служителка ще им се скара - как е възможно това! И ще остави впечатлението, че тя, а не вие плащате за услугата. Ако случайно на следващия полет по същата дестинация има места, то ще трябва да си купите нов билет (в САЩ например те качват или безплатно, или срещу до 50 долара такса). А да ви объркат резервациите, да ви изгубят багажа или нещо друго е напълно в реда на нещата. Но най-големият проблем е, че иначе красивите служителки на „България еър" вероятно ще ви покажат колко малко ги е еня за вашите проблеми с тяхната авиокомпания. Поне такива са моите впечатления от няколкото полета това лято, а и през изминалата година с „България еър" (поне 10-ина). И не само моите - в разгара на летните пътувания често чуваме такива истории от нашите сънародници. Трябва да отбележа, че има и изключения от това описание, но те са рядкост и като цяло потвърждават правилото.

Пиша това не за да се оплаквам, а за да изразя надежда, че ситуацията ще е различна с предполагаемия директен полет от София до САЩ. „Предполагаем", защото вече няколко години ни обещават, че ще стане факт - „от следващата пролет" (виж BG VOICE от миналата седмица). Ако все пак стане, той ще е на съвсем друга авиокомпания - „BH Air", поне самолетът им изглежда добре - с монитори на всяка седалка, но бизнес класата им може сериозно да се подобри. Най-важното обаче е обслужването. Защото, за да привлечеш добрия сегмент клиенти, то трябва да е повече от отлично (авиокомпаниите правят парите си от карго товарите, бизнес класата и билетите в последния момент, а не от тези евтини билети за по 1,000 долара в двете посоки). Но и да не забравяме, че от този първи полет до България ще зависи дали много от тези чужденци, които искаме за инвеститори и платежоспособни туристи, ще се върнат отново в страната.