Понякога не го разбирам този американски празник Деня на благодарността. Особено като се зачета в историята му. Пилигримите празнуват, че индианците им помогнали да изкарат първата тежка зима, но после май им "подарили" дребната шарка. Мнозина от тях измрели, защото нямали имунитета на европейските колонизатори. Но историята винаги е пълна с такива бележки под черта.

От първата година в Америка съм осъзнал колко важен празник е този за тях. В  държавата, където всеки работи нонстоп, няма платено майчинство, а магазините са отворени 24/7, това е денят, в който нищо не работи, улиците са празни, а семействата са наистина заедно. Дори и Коледа няма този ефект въпреки силно религиозното население на тази страна.
И вероятно защото е хубаво да има за какво да бъдеш благодарен. И да можеш да го изразиш с думи, с действия, с емоция. Този ден ти дава това. Затова нека бъдем благодарни за това, което имаме. А понякога и за това, което нямаме.

От името на целия екип на BG VOICE искам да ви благодаря за доверието, подкрепата и че избирате всяка седмица нас за любимо четиво. Да ви благодаря за мейлите и съобщенията във Facebook, за думите на похвала, но и за критиките, съветите и най-вече за идеите и предложенията. Те правят вашия вестник толкова силен. На вас, нашите читатели, трябва да благодарим за възможността да бъдем силният български глас в Америка. Тази сила идва от вас. Вероятно това ви звучи като думи, написани като комплимент, но са самата истина. За пътя, който мнозина от вас са прокарали в местните институции, за впечатленията, оставени от българската общност, и направеното през годините от хиляди знайни и незнайни наши сънародници, ние всички дължим едно „благодаря". Защото нищо не започва от днес.

С Деня на благодарността започва и дългият празничен сезон - през Коледа и Нова година до имените дни, които изобилстват в началото на януари. Предстоят ни много хубави моменти с хората, които обичаме. Нека да ги изживеем пълноценно. Още една причина да сме благодарни!

 

Приятен уикенд,

Ясен