Минути преди да приключим този брой на BG VOICE, дойде новината, че българското правителство издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН. Родината ни обаче вече има участник в надпреварата - Ирина Бокова, която предишния ден обяви, че няма никакво намерение да се оттегля.

В понеделник Ирина Бокова остана шеста след петото поредно тайно гласуване за генерален секретар на ООН. Тя падна с едно място и това е най-слабият ѝ резултат, както и за първи път не е лидер сред жените. Бойко Борисов обяви на 13 септември, че ако Бокова не е първа или втора на петия вот, правителството ще преразгледа въпроса.

"След консултации решихме да дадем шанс на кандидат, който по наша преценка има сериозни шансове да даде повече шанс на Източна Европа за поста генерален секретар на ООН. Търсим подкрепата на всички страни от Източна Европа. Искам да благодаря на г-жа Бокова, но трябва да прехвърлим подкрепата си към Кристалина Георгиева", мотивира предложението външният министър Даниел Митов.

Разбира се, последното класиране идва след серия слухове, доноси, интриги и обаждания на представители на българското правителство в чужди министерства и различни отдели на ООН.

Сега големият въпрос е дали Бокова ще се оттегли сама от надпреварата, защото правителството няма какво да направи по този въпрос. Или пък ще постави България в още по-кофти ситуация да има двама свои представители, като по този начин намали сериозно шансовете на Кристалина Георгиева за успех. BG VOICE пръв писа в сайта си през миналата седмица, че в Ню Йорк за първи път еврокомисарят даде знак, че е готова да се включи в състезанието за главен секретар на ООН.  "Аз съм много поласкана, че много хора ме призовават да се кандидатирам, каза Георгиева миналия четвъртък. - Като български гражданин обаче бих казала, че това е решение на българското правителство."

Кандидатурата на Кристалина Георгиева, която в момента е заместник-председател на Европейската комисия, е подкрепена от германския канцлер Ангела Меркел. Тя е обсъдила тази възможност и с руския президент Владимир Путин на разговор по време на срещата на Г-20.

Успехът на Георгиева обаче съвсем не е сигурен въпреки перфектната професионална биография и очакването, че следващият генсек на ООН ще е жена от Източна Европа. И може би най-слабото й място е поведението именно на българското правителство, което не може да се изясни само със себе си кой иска да бъде родният кандидат.