Клинтън казва, че Тръмп излива помия в опит да отврати избирателите от демократичния процес и мнозина да изберат да си останат у дома. Не знам дали го прави нарочно и целенасочено, или просто не му пука какви ще са дългосрочните последствия от кампанията му. Положението при Тръмп в момента е „след мен и потоп", а той води война на няколко фронта - срещу Клинтън, собствената си партия и ключови лидери в нея, медиите, жените, които го обвиняват в сексуално посегателство, и най-вече срещу миналото си и думите и действията от него, които не спират да го преследват. Всеки друг е виновен за сриващия му се рейтинг, но не и той. Във вторник - ден преди третия дебат - вероятността Клинтън да спечели изборите беше 92% според калкулатора на "Ню Йорк Таймс". Тя води пред бизнесмена в националните проучвания с между 10 и 14% и има преднина в почти всички оспорвани щати, които решават изборите. Но не само това - демократите се надяват, че ще успеят да обърнат тежко консервативни щати като Аризона и Джорджия на своя страна. А някои дори смятат, че могат да си върнат мнозинството в Камарата на представителите. Почти е сигурно, че това ще се случи в Сената. Залогът за Тръмп никога не е бил по-голям в тази кампания - третият дебат за него може да е наистина финалът. Аз и Галина Петрова сме в Университета в Невада в Лас Вегас и може да гледате най-интересното от дебата, както коментарите и анализите на www.BG-VOICE.com и в нашата  Facebook страница.

И ако се чудим дали Тръмп наистина иска да отврати хората от демократичния процес, за България няма съмнение, че т.нар. политическа класа успя да го стори за 25 години. Въпреки първоначалната доза от ентусиазъм. Поредното доказателство за това е циркът в т.нар. коалиция ГЕРБ-Реформаторски блок. Премиерът се държи като някакъв квартален батка с тях. Реформаторите  пък не могат да намерят единна позиция вътре в собствената си коалиция и накрая му се мазнят. И след като осраха Изборния кодекс, за да угодят на псевдопатриотите на Валери Симеонов, сега ще го преправят наново - три седмици преди вота (виж страница 14). И то в частта за гласуването в чужбина. Разбира се, всичко става грозно и дори обидно, след като лидерът на ДСБ (част от Реформаторския блок) обясни в телевизионен ефир, че "Реформаторският блок няма лидер, който да каже на Борисов: „А бе, бай Х*й, ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!" Точен цитат от сутрешен блок.

Нивото изглежда, че не може да падне повече - от която и да е страна на Океана. А нали знаете, че когато си тръгнат отвратените от политиката, в нея идват отвратителните. Май сме минали този повратен момент.