Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини днес Египет, че "държи за заложници" жителите на Газа, като блокира влизането на хуманитарна помощ в анклава, обсаден от израелската армия, предаде Франс прес.

В интервю за телевизия Си Ен Би Си Нетаняху заяви, че ако зависеше от Израел, пропускателният пункт "Рафах" щеше да бъде отворен "още вчера".

"Това не е проблем за нас. Не ние отлагаме отварянето на "Рафах", каза израелският премиер пред американския канал, специализиран във финансовите новини.

Египет и Израел се обвиняват взаимно, че блокират влизането на хуманитарна помощ в Ивицата Газа през пропускателния пункт "Рафах" в южния край на палестинския анклав.

Пренебрегвайки международните предупреждения, през последната седмица израелската армия нахлу в източната част на град Рафах и пое контрола над палестинската страна на граничния пункт с Египет, който е ключов за влизане на конвои с хуманитарна помощ и гориво.

Оттогава Египет отказва да съгласува с Израел влизането на помощи в ивицата Газа, където се води война между израелската армия и палестинското ислямистко движение "Хамас", посочва АФП.

"Надявам се, че Египет ще вземе под внимание това, което казвам днес", посочи Бенямин Нетаняху и добави: "Никой не бива да държи палестинското население за заложник по какъвто и да е било начин и самият аз не го държа за заложник. Не смятам, че някой трябва да го прави".