Над 500 души, притежаващи чужди паспорти, успяха да напуснат ивицата Газа през граничния пункт с Египет "Рафах", съобщиха властите от палестинската страна на границата, цитирани от ДПА.

Според списък с напусналите лица, сред тях има граждани на страни като Испания, Нидерландия, Швеция, САЩ, Мароко, Йордания и Русия.

Освен за тях разрешение за напускане на анклава е издадено и за малък брой ранени палестинци, нуждаещи се от лечение, както и за придружителите им.

Останалите палестинци в Газа, които не притежават чуждестранен паспорт, нямат право да заминат. Израел затвори границата с Газа, поради което граничният пункт с Египет "Рафах" остана единственият изход от тесния палестински крайбрежен анклав.

В Южен Ливан избухнаха нови боеве между израелската армия и ливанското шиитско движение Хизбула.

При израелски въздушен удар по Айната, селище, намиращо се в тази зона, е загинал ливански цивилен, а друг е ранен, заяви пред местни медии източник от ливанските сили за сигурност. Целта на израелския удар е била къща в покрайнините на селото.

По-рано израелската армия заяви, че "терористи са обстрелвали няколко места в Северен Израел".

Оттам добавиха, че артилерията е поразила източника на стрелбата, както и позиции, от които "терористите са обстрелвали Израел".

Също в Южен Ливан, очевидци съобщиха, че са били изстреляни два израелски снаряда по място в пограничния град Ярун, където се била събрала група репортери.

Оператор от "Ал Джазира" е леко ранен, а превозни средства на други телевизии са повредени. Репортер на мястото събитието заяви пред ДПА, че операторът от "Ал Джазира" е получил медицинска помощ и се е върнал на работа.

Миналия месец при израелски удари беше поразена група журналисти в Южен Ливан, при което загина видеооператорът от Ройтерс Исам Абдала, а няколко представители на медиите бяха ранени.