Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за опасност от "скорошен пълен срив на закона и реда" в ивицата Газа. Предупреждението бе отправено в безпрецедентно писмо на Гутериш до Съвета за сигурност на ООН, в което той настоява за хуманитарно прекратяване на огъня, предаде Франс прес.

Войната между Израел и "Хамас" може да доведе до "утежняване на съществуващи заплахи за международния ред и сигурност", предупреждава генералният секретар, цитиран от Ройтерс.

"При постоянните бомбардировки от страна на израелските въоръжени сили и при липсата на подслон или минимални средства за оцеляване, очаквам скорошен пълен срив на реда и законността поради отчаяните условия, което ще направи невъзможна дори ограничената хуманитарна помощ", пише Гутериш.

За първи път, откакто пое ръководството на ООН през 2017 г., генералният секретар използва правомощията, дадени му с член 99 от Устава - да "привлече вниманието на Съвета" към въпрос, който според него "може да застраши поддържането на международния мир и сигурност".

"Може да възникне още по-лоша ситуация, включително епидемии и засилен натиск за масово разселване в съседни държави", подчертава Гутериш. Според него хуманитарната помощ, преминаваща през граничния пункт Рафах между Египет и Газа, е недостатъчна, но "ние просто не сме в състояние да достигнем до тези, които се нуждаят от помощ във вътрешността на Газа".

Усилията на ООН са възпрепятствани от недостига на доставки, липсата на гориво, прекъсването на комуникациите и нарастващата несигурност, предупреждава генералният секретар.