Вторият вот на недоверие към кабинета "Денков-Габриел" отново разбуни страстите в пленарната зала. 

Той бе на тема „Отбрана и сигурност” и е внесен от „БСП за България”, подкрепен от „Възраждане” и „Има такъв народ”.

Заради гласуването за отмяна на дерогацията, предложено от ГЕРБ и ДПС, което не бе прието благодарение на гласовете на ПП-ДБ, депутатите от ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха залата. Така с б6 гласа "ЗА", от страна на "Възраждане", БСП и ИТН и 61 против на ПП-ДБ, не бе събран кворум от 121 депутата. Георги Свиленски от БСП призова ГЕРБ и ДПС да се върнат в залата и да датат гласа си за прегласуване, заради което бе дадена 15 минути почивка.

"Ако толкова са против това правителство, да дойдат и да гласуват "ЗА". С 66 гласа не можем да ги свалим, но със 166 можем", обяви Свиленски, след което председателят Росен Желязков даде почивка.

Както е известно, на 13 октомври депутатите отхвърлиха първия вот на недоверие на тема "енергетика", които гласуваха внесеното предложение от БСП, ИТН и проруската партия "Възраждане". То бе отхвърлено след 71 гласа "За" и 143 "Против".

Тогава „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” внесоха искането за вот на недоверие с мотив, че кабинетът се е провалил в енергийната политика.