Президентът Обама говори пред шефове на правораздавателните органи от цялата страна за имиграционната реформа

Президентът Барак Обама прави пореден опит да вдъхне живот на един от предизборните си приоритети - имиграционната реформа. Последният вариант, одобрен от Сената през юни миналата година, умря, без да е гласуван в Камарата на представителите.
В реч пред повече от 40 служители на правораздавателните органи в страната във вторник Обама настоя, че Конгресът има "много тесен прозорец", за да завърши започнатото през тази година. Това са следващите два-три месеца, преди да започне предизборната кампания за междинните избори през ноември. "Колкото повече се доближаваме до междинните избори, толкова по-трудно става да се свърши нещо [във Вашингтон]", заяви президентът. В речта си Обама сигнализира, че е готов на компоромиси от приетия в Сената вариант. Той обвини една шепа конгресмени от Републиканската партия за блокирането на реформата, но каза, че има много републиканци, които "осъзнават, че блокирането на имиграционната реформа не е добра идея".

Лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър е сред тях. Той е заявявал многократно, че подкрепя реформа, но консервативната част от партията заплашва, че ще го свали от поста, ако я подложи на гласуване. Преди дни той си навлече и гнева на съпартийците, след като им се подигра за отказа да работят за реформа, като имитира бебешки плач: "Оооо, не ме карай да го правя това, ооо, много е трудно." Но после трябваше да се извинява. В понеделник Бейнър отново призна, че трябва да осигури подкрепа от още от съпартийците си, преди да започне гласуване на каквото и да е в Камарата.

Според версията на Сената, приета през юни м.г., близо 11-те милиона души без документи в тази страна ще може да получат условен статут, след като платят глоба, данъци със задна дата и  научат английски език. Те ще могат да получат зелена карта след 10 години в този условен статут и след това американско гражданство. Но републиканците неведнъж са заявявали, че нямат намерение да гласуват проекта на Сената.

Обама подчерта във вторник, че е готов на компромис. "Казвал съм им, че ако имат идеи, с радост ще ги обсъдя с тях. Не е задължително всяка буква от версията на Сената да е в крайния текст, който ще подпиша", заяви президентът. Републиканците в Камарата са казвали многократно, че искат да приемат няколко отделни закона, които да разглеждат различни аспекти на реформата - от мерките за сигурност по границата до статута на хората без документи. Мнозина от тях обаче са противници на идеята за път към зелена карта и американско гражданство.

Въпреки размяната на политически закани коментарите на Обама от вторник изразяват чувството на мнозина във Вашингтон, че законодателите все още могат да действат по имиграционната реформа тази година. Но законопроектът ще умре, ако това не се случи преди ваканцията през август.

В речта си пред местните търговски камари в Сан Антонио в понеделник председателят на Камарата Джон Бейнър заяви, че демократи и републиканци са "все по-близо върху принципите за справяне" с имиграционната реформа и че той е все още отдаден това да се случи.

Въпреки думите на Бейнър за много републиканци и техните стратези приемането на имиграционна реформа ще е победа за Обама и ще измести фокуса от здравната реформа и атаката в американското посолство в Бенгази, които те използват за атака към президента и демократите на предстоящите избори през ноември.