Измина една година, откакто президентът Барак Обама обяви укази, с които да спре депортацията на голям брой имигранти чрез т. нар. deferred action - за родители на деца, които са американски граждани или постоянни жители. Той разшири и предишната си програма за деца, доведени като малки тук.

Губернаторите на 26 щата обаче се противопоставиха на указите на Обама. Всички те републиканци, заведоха дело, с което да ги спрат. Един от доводите им е, че ако се даде някакъв статут на 5 милиона имигранти без документи, на тях ще трябва да им бъдат издадени шофьорски книжки, което ще доведе до финансово затруднение за бюджета на щатите.

Според имиграционния адвокат София Знаймер пети окръжен съд е трябвало да определи дали указите на Обама са интерпретация на закона или негова промяна. Интерпретацията е разрешена, но промяната не, защото указите биха дали права на хора, които законно не ги заслужават, смята съдът. То за някои хора това е много тежка ситуация: „Днес отбелязваме една година, откакто президентът Обама обяви DAPA и удължи DACA. Годината може да ни изглежда като дълъг период от време, но ако чакате за чувство на сигурност, ако чакате родителите ви да бъдат депортирани, ако чакате за лист хартия, който да ви гарантира легално пребиваване, то една година е цяла вечност" - каза губернатор Гутиерез на годишнината от издаването на указите на Обама.

Ето защо миналия петък администрацията на Обама призова Върховния съд за съдействие по казуса, защото няма много време до края на мандата му. Но за да стане това, поне един съдия трябва да се съгласи да разгледа казуса. В същото време не е ясен и изходът от едно такова дело и то ще има сериозно отражение не само върху имиграционния въпрос. „Ако отиде това дело пред Върховния съд, това ще е нож с две остриета, защото по принцип решенията от Върховния съд, които се вземат, дават огромно усмотрение на изпълнителната власт, когато става въпрос за имиграция" - разяснява закона София Знаймер.

Според пети окръжен съд указите на Обама са противоконституционни, а ако Върховният съд откаже да разгледа казуса, то тогава финално остава решението на по-ниската инстанция.

От администрацията на Обама казват, че ако не се приложат указите, милиони хора ще бъдат принудени да работят на „черно", за да изхранват семействата си.

В отговор на това главният прокурор на щата Тексас (който е един от щатите, блокирали указите) казва, че ще защитава закона от действията на президента, които според него са неконституционни, като допълва, че Обама злоупотребява с правото си на издаване на укази.

Според мнозина имиграционният въпрос ще бъде един от основните пред новия президент. Според адвокат Знаймер обаче фокусът няма да е върху имигрантите от Латинска Америка, а по-скоро върху тези от страните с мюсюлманско население.

Времето изтича и дори Върховният съд да реши да разгледа казуса, мандатът на президента е към своя край. Едно такова дело би се проточило повече, отколкото Обама има в Овалния кабинет.