Президентът Барак Обама нареди на своята администрация да подготви нови правила за ефективността на товарните камиони. Той иска те да могат да изминават два пъти повече мили с един галон. Нещо, което направи с колите преди няколко години. В дистрибуционния център на една от най-големите тръкинг компании в страната "Safeway" в Мериленд Барак Обама обяви плановете си. „Всяка миля, която получим обратно от горивната ефективност, възлиза на хиляди долари от нашите спестявания всяка година. Защо да не инвестираме тези пари в научни изследвания за икономия на гориво?", каза президентът и обяви, че ще издаде президентски указ, с който да задължи производителите на средни и големи камиони да ги направят по-икономични. „Ще удвоим разстоянието, което камионите ще изминават за галон, преди 2025 година."

   Обама ще нареди на Агенцията за опазване на околната среда (EPA) и на Министерството на транспорта да одобри нови стандарти за камионите, произведени след 2018 година. Предложенията на агенцията трябва да влязат в сила преди март 2016 г. „Ще предложим нови данъчни кредити за фирми, които произвеждат тежкотоварни превозни средства, така че камионите, работещи с биодизел и природен газ или хибридите, да могат да зареждат повече литри", обеща Барак Обама. Той вижда тройна полза от това. По-ниският разход ще доведе и до по-ниски цени на стоките, които се транспортират с камиони.

Според Обама, ако камионите харчат по-малко бензин или нафта на галон, ще замърсяват по-малко околната среда и ще намалят зависимостта на страната към внос на петрол. Тежкотоварните камиони са четири процента от всички превозни средства на пътищата, но са отговорни за около 25 процента от вредните газове в атмосферата.

„Идеята е с по-малко гориво да се изминават повече мили, което автоматически значи, че се очаква подобрение в бизнеса. С по-малко похарчено гориво и средства ще се изминават повече мили", казва Йордан Ничев, който е главен диспечер във фирма за камиони в Чикаго. Според него промените ще се отразят добре най-вече на собствениците на камиони и по-малко на компаниите. „Ако камион преминава средно 6 мили с галон гориво, се очаква подобрение, което не очаквам да бъде толкова голямо като при колите, при хибридите."  

От асоциацията на собствениците на камиони (the Owner-Operator Independent Drivers Association) също предупреждават, че по-ефективните нови камиони, може да са и много по-скъпи.

Около 97% от 1,3 милиона транспортни компании в САЩ имат по-малко от 20 камиона. Според асоциацията в момента тези фирми срещат огромни трудности да спазят новите изисквания за часовете,които шофьорите могат да карат.

„Шок и ужас - така най-добре може да се опише какво се случва в този бизнес с последните регулации, казва вицепрезидентът на асоциацията Тод Спенсър. - Големите камиони са жизненоважен елемент на нашата икономика, на начина ни на живот и повечето шофьори са малки бизнеси,които едва оцеляват."

В изявление и от American Trucking Associations, които лобират във Вашингтон от името на транспортната индустрия, предупредиха президента Обама да пристъпва „благоразумно" с каквито и да е нови регулации.

Новите правила за ефективност на разхода на гориво ще влязат в сила за новите модели камиони, произведени след 2018 година. 

Междувременно от тази година вече има нови стандарти за камионите, произведени от 2014-а до 2018-а.

Според Барак Обама, след като новите правила влязат в сила, ще бъдат спестени 530 милиона барела петрол. И много повече през следващото десетилетие.