сн. „Фен тв“

Песен на Азис влезе в класацията на сп. „Ню Йорк таймс" „25 песни, които ни показват накъде върви музиката". Българският певец присъства с парчето си „Хабиби" до звезди от ранга на Дейвид Бауи, Лайнъл Ричи, Джъстин Бийбър, Риана и „Колдплей".

„Арабските струнни мотиви и сантименталното чуруликане, които откриват „Хабиби", биха ви напомнили турските пазари или циганските кервани. Но те всъщност са българска чалга - попфолк жанр, популяризиран и олицетворяван от Азис, чийто видеоклип към „Хабиби" надмина 20 млн. гледания в Youtube за четири месеца", започва карето, посветено на Азис. „Трудно е да се каже дали това е най-големият хит на т.нар. Крал на чалгата, но външният му вид е със сигурност най-мъжкарският в кариерата му. Азис е облечен като Джордж Майкъл от ерата на „Faith" вместо в типичния си стил на апетитна драг-кралица", пише авторът Мак Маклилънд.

Азис вече се е отказал от вида си на „дива" отчасти защото е уморен и му отнема много време да го постигне, отчасти защото не изпитва нужда да прави изявления. „Вече можеш да видиш момчета в тесни дънки да се държат за ръце на улицата. В София има и улица, където можеш да правиш секс с транссексуален", казва той пред списанието. „Направих каквото можах да променя мисленето на хората. Показах, че можеш да си циганин и да си интелигентен, че можеш да си гей и да си готин. Това е. Не мога да правя едно и също нещо двайсет години."

Вдъхновението за класацията е дошло от противоречивото ново парче на Бионсе „Formation", което разпали ожесточена дискусия за афроамериканската общност в САЩ. „Тази песен привлече вниманието ми не заради звука, изпълнението или композицията, а заради лавината от перспективи, прочитания и идеологически спорове, развили се около нея", пише авторът на карето за Бийонсе Нитсу Абебе.

Едно от големите свойства на поп музиката е, че тя помага на слушателите да дефинират собствената си идентичност - „всяка нова песен ни позволява да пробваме нов начин за съществуване в света". „Песен като „Formation" не е разказ или вътрешен монолог - това е обръщение на Бионсе, публичната личност, чиято биография знаете, към света. Това е редакционен коментар с барабани. Заради това можем да започнем да спорим не какво ни казва песента, а какво смятаме, че светът трябва да чуе и дали Бионсе го изразява по правилния начин. Как звучи песента през погледа на фемистките, на ЛГБТ общността, на антикапиталистите?", пита авторът.

На първо място в класацията е канадската поп звезда Джъстин Бийбър с новата си песен „Sorry", която е в най-новият и бързо налагащ се стил „тропически хаус", който леко се родее с българската чалга. Тя има два видеоклипа, но Бийбър не се вижда в нито един от тях, за разлика от предишните няколко години, в които любимецът на тийнейджърките беше навсякъде.

„Той се беше превърнал в празен хаштаг вместо в личност. Когато посети къщата на Ане Франк, Бийбър написа в книгата за гости, че тя вероятно е щяла да бъде негова фенка (или Belieber), пише в статията. „Sorry" е триумф на музиката над наратива в адската обстановка на индустрията на поп музиката."

Дейвид Боуи е представен с песента от едноименния му албум „Blackstar" - съзнателното му сбогуване със света, излязло дни преди смъртта му. Клипът към заглавната песен в албума дори е сниман на болничното му легло месец преди да издъхне.

Лайнъл Ричи присъства с вечната си балада „Hello", „с която така и не се сбогувахме. Издадена през 1984 г., наскоро тя изненадващо придобива огромна популярност и сред по-младите поколения, превръщайки се в основа на хиляди постове и интернет закачки", пише в карето за нея.

Цялата класация

1. Sorry - JUSTIN BIEBER (Канада)

2. Say No to This - THE 'HAMILTON' CAST (САЩ)

3. I Watched the Film the Song Remains the Same - SUN KIL MOON (САЩ)

4. Get Away - SYD THA KYD & THE INTERNET (САЩ)

5. One Sunday Morning - WILCO (САЩ)

6. '06 - VINCE STAPLES (САЩ)

7. Hurtin' (On the Bottle) - MARGO PRICE (САЩ)

8. John Cougar, John Deere, John - MATT CHAMBERLAIN (САЩ)

9. Consideration - RIHANNA (Барбадос)

10. Blue Boy - MAC DEMARCO (Канада)

11. Marvin Gaye - CHARLIE PUTH (САЩ)

12. The Blacker the Berry - KENDRICK LAMAR (САЩ)

13. Early - RUN THE JEWELS (САЩ)

14. The Colours of Life - CFCF (Канада)

15. Hymn for the Weekend - COLDPLAY (Великобритания)

16. Trap Queen - FETTY WAP (САЩ)

17. Hello- LIONEL RICHIE (САЩ)

18. Untitled - PHARRELL (САЩ) & J BALVIN (Колумбия)

19. Partita for Eight Voices - CAROLINE SHAW (САЩ)

20. El Taxi - PITBULL (САЩ)

21. Really Love - D'ANGELO (САЩ)

22. Weh Dem Feel Like - VYBZ KARTEL (Ямайка)

23. Stressed Out - TWENTY ONE PILOTS (САЩ)

24. Sunday Candy - CHANCE THE RAPPER (САЩ)

25. Habibi - AZIS (България)