Земетресение с магнитуд 5,2 удари региона на Централна Турция в събота. Това съобщи Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC). Трусът е бил на дълбочина 10 км. Няма незабавни съобщения за жертви, ранени и значителни материални щети. Над 46 000 са вече общо жертвите в Турция и Сирия 12 дни след земетресението с магнитуд 7,8. Спасителите все още намират оцелели под руните на сградите.

Това е най-тежкото подобно бедствие в Турция от 100 години.

Турските власти заявиха, че ще започне масово строителство на жилища още от следващия месец за загубилите дома си при бедствието. Районът за нови селища е избран във всички засегнати от земетресението провинции. Най-малко 30 000 са жилищата, които ще бъдат построени. Новите сгради няма да са по-високи от три до четири етажа.

Около 82 000 сгради бяха или срутени, или сериозно повредени поради земетресенията.

Турските власти обещаха да разследват всеки, заподозрян в отговорност за срутването на сгради, и наредиха задържането на повече от 100 заподозрени, включително предприемачи. Организацията на обединените нации призова в четвъртък за събиране на повече от 1 милиард долара средства за операцията за подпомагане на Турция, само два дни след като бе обявен призив за събиране на 400 милиона долара за сирийците.