Бившият президент на САЩ Джими Картър е решил да прекара времето, което му остава на този свят у дома си, а не в болница. Това съобщи семейството на 98-годишният политик. „Семейство Картър моли за уединение през това време и е благодарно за проявената загриженост на многобройните му почитатели“, се казва в изявление на Картър Център. През последните месеци бившият президент беше приеман няколко пъти в болница. Картър, 39-ият президент на Америка е на поста от 1977, до 1981 година.

Той е най-възрастният жив президент до момента, след като през октомври м.г. навърши 98 години.

По време на пандемията от коронавирус той усезаемо се оттегли от публичното пространство.

През 2015-а година той пребори тежката диагноза рак. Картър е женен за съпругата си Розалин повече от 76 години – най-дългият брак на американски президент и първата дама. Роден е на 1 октомври 1924-а година под името Джеймс Ърл Картър и израства по време на Голямата депресия. Той е син на производител на фъстъци от Джорджия. Прерз 1946-а година завършва Военноморската академия в Анаполис, Мериленд и малко след това се жени за Розалин Смит.

Имат трима сина – Джон Уилям, Джеймс Ърл III, Донъл Джефри и дъщеря Ейми Лин.

Картър служи седем години във флота, след което се връща в Джорджия и се захваща с политиката през 1962-а година. Осем години по-късно е избран за губернатор на Джорджия. През 1974-а година се впуска в надпреварарта за Белия дом и две години по-късно побеждава пезидента Джеарлд Форд.