Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са новите съпредседатели на ДПС, след партийната конференция в събота. И докато Чакъров е дългогодишен кадър на партията, то за първи път четвъртата политическа сила в страната ще има на най-високия пост етнически българин, и то санкциониран от САЩ за корупция по закона „Магнитски“.

Двамата бяха избрани единодушно от делегатите на Националната конференция на ДПС, която получи инструкции от своя почетен лидер Ахмед Доган.

Пресцентърът на ДПС съобщи, че двете кандидатури са гласувани анблок, както поиска Доган. В тази ситуация делегатите не можаха да покажат предпочитание към единия от двамата номинирани, нито да се знае кой носи по-голяма подкрепа.

Откритата част на конференция продължи около три часа, след което външните лица трябваше да напуснат. По време на почивката Пеевски бе поздравяван от делегати, които се снимаха с него, докато Чакъров остана на заден план, отбеляза Mediapool.

Преди това обаче

европейските гости на събитието не споменаха името на санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ Пеевски

Вместо това, в приветствените си речи те споменаваха Чакъров, както почетния председател Ахмед Доган, евродепутата Илхан Кючюк и дори бившия председател на партията Мустафа Карадайъ. 

Самият бивш председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който подаде оставка през ноември 2023, също дойде на Националната конференция на движението.

Той седна символично до бъдещия съпредседател Делян Пеевски. Той обаче не излезе на трибуната, за да прочете политическия доклад, подготвен за конференцията на ДПС. Документът бе представен пред делегатите от евродепутата Илхан Кючюк.


Досега ДПС не е имала повече от един съпредседател, затова и се наложи да бъдат направени промени в устава на партията. 

Конференцията на партията се проведе под мотото „Ново начало – заедно с хората“ след критиките на Доган, че ДПС се превръща в „корпоративна, платена, партийна организация“, а партийните функционери се били откъснали от реалните проблеми на обществото.

В приветствието си до партийния актив лидерът на ДПС Ахмед Доган се обяви против провеждане на предсрочни парламентарни избори през юни.


„Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1“ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици“, предупреди Доган.

Той намекна, че е взел решение да предложи Делян Пеевски и Джевдет Чакъров за съпредседатели заради риска ДПС да бъде превзета от Пеевски, коментира Mediapool. В този контекст Доган предложи на делегатите на ДПС да гласуват анблок кандидатурите на Пеевски и Чакъров, за да се демонстрира единството на партията.

„Съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения, затова означава дебат и взимане на общи решения“, посочи Доган.


Словото на почетния председател беше прочетено пред делегатите от евродепутатката Искра Михайлова, а самият

Доган не се появи на събитието

Михайлова поднесе от негово име „дълбоко съжаление и искрени извинения, че не може да бъде днес в тази зала“.

Турският президент Реджеп Ердоган се включи с видеообръщение към делегатите на ДПС, а основното му послание бе, че България е съюзник и надежден приятел на Турция. Той поздрави ДПС и изрази надежда, че конгресът ще бъде от полза за бъдещата работа на партията.


Той подчерта ролята на изселниците от България в Турция и изрази задоволство, че ДПС се е превърнало в един от крайъгълните камъни на българската държавна политика и демокрация.

Сред почетните гости на конференцията бяха председателят на Либералния интернационал Хакима ал Хаите, бившият председател на АЛДЕ, европейската партия, в чието семейство членува ДПС, Греъм Уотсън, настоящият генерален секретар на АЛДЕ Дитрик де Шатцен, председателят на БЗНС, председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, вицепрезидентът на КНСБ Даниела Алексиева, главния мюфтия Мустафа Хаджи, посланика на Турция Айлин Секизкьок, посланиците на Азербайджан, Мароко, Алжир, ОАЕ, членове на Европейския парламент, членове на либерални формации от Северна Македония и Косово, както и десетки гости от Турция.

Сред останалите гости на събитието бяха зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и зам.-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова, както и депутатът от БСП Драгомир Стойнев.