Не мафия, свързана със съдебната власт или имотните измами, а клошар е заплашвал съдия Владислава Цариградска. Той бил психически неуравновесен и "със скитнически начин на живот". Намирането му е трудно.

Това каза пред NOVA директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Явор Серафимов.

Малко след това от Софийската районна прокуратура обявиха, че образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати. От държавното обвинение съобщават, че на електронната им поща са получени заплахи срещу съдии и следовател и обидни квалификации към много политици и други публични личности.

Разследването по случая е възложено на ГДБОП. Наблюдаващият прокурор е разпоредил установяването, издирването и задържането на автора на съобщенията. Събраната към момента информация насочва към човек, който води скитнически начин на живот, използва безплатен интернет на обществени сгради и изпраща съобщения от различни имейл адреси до множество адресати.

Разследването идва на фона на убийството на Мартин Божанов – Нотариуса в началото на февруари и разкритията, които Цариградска направи по случая. След тях през последните седмици заплахите срещу съдията зачестиха.

„Получили сме имейлите, които съдържат заплаха срещу съдия Цариградска. През последните седмици подобни закани зачестиха – включително срещу [вицепремиера] Мария Габриел и различни министри", каза Серафимов.

Според него става въпрос за множество закани, отправени срещу широк кръг от публично известни лица, които са били отправени в последните седмица-две. По информация на ГДБОП всички тези сигнали се подават от едно и също лице, като се предполага, че става дума за човек, известен с псевдонима „Червения пират”.

"Това е български гражданин, със скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица”, каза още Серафимов. По негови думи въпросният човек е психически неуравновесен и е отправял бомбени заплахи и срещу училища. "Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно", добави директорът.

Цариградска и съдия Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд казаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) още през 2020 г., че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. По това време Цариградска стана мишена на клеветническа кампания от таблоидни сайтове.

Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче не реагира. Едва след убийството на Нотариуса преди три седмици прокуратурата се активизира, а парламентът и ВСС започнаха да проучват контактите на Божанов в съдебната система. Той е разследван за евентуална престъпна група за търговия с влияние.

Преди дни Цариградска каза в парламента, че Окръжният съд в Плевен, в който тя правораздава, продължава да получава заплашителни съобщения. "Кажете ѝ на съдия Цариградска, ако не млъкне, децата и съпругът ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира", гласи едно от тях. По-рано тя беше заплашена с разчленяване, ако не пази мълчание.