Режисьорът и Алтар (Любомир Велков) подготвят поредната сцена от филма

Марсианецът Алтар е изпратен на Земята, където попада в България. Както му е редът в страна, в която младото поколение се изнася в чужбина, а старото мечтае правителството да вдигне пенсиите, Алтар също се интегрира в тази ситуация. От извънземно с мисия да разучи земните порядки той се превръща в същество, чиято единствена мечта вече е да вземе българска пенсия. Разбира се, случват му се и разни други приключения, като например - изоставя го най-близкият му помощник, а около него дебнат агенти от Отдела за борба с извънземните. За да оцелее, марсианецът приема образа на бай Кольо Камата и опитва да се скрие в дома на едно българско семейство, съжителството с което обаче не е по мед и масло.

Това е накратко историята в ,,Бай Кольо Марсианеца" - първия български сериал, ролите в който се изпълняват само от незрящи артисти. Лентата се снима в София на доброволни начала от любители и почти без бюджет. Сценарист и режисьор е Димитър Парашкевов. Той разказва, че снимките се правят в извънработно време, защото всички, ангажирани в сериала, си имат друга основна работа, а филмът е тръгнал като странично занимание, превърнало се обаче бързо в хоби.

Димитър се запознал с артистите чрез своя състудент и много добър приятел Александър Велков, който също участва в сериите. ,,С него завършихме журналистика в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски". Дипломната ми работа беше документален филм за живота и тежката съдба на един незрящ студент -  Павлин Митев (и той има роля в сериала). После се захванах с филмова и телевизионна режисура, заснех много студентски филми, игрални и документални с участието на незрящи актьори. И така, след доста години и много приятелства в тези среди решихме да направим нещо същевременно забавно, но и полезно - този сериал, от който вече сме заснели пет епизода и възнамеряваме да направим поне още два", разказа режисьорът.

Екипът не разполага с никакви възможности за реклама на филма. Единственото място за популяризиране остава интернет. Сериите са качени в YouTube и могат да се гледат на адрес: http://www.youtube.com/playlist?list=PLiZV_m6Cb70tI-8EB7qb5-9SEfJmXYbNy

Дори и без реклами епизодите вече са гледани от близо 4,000 души. ,,Не можем да си позволим реклама, а и не го правим за пари, каузата ни е благородна", обясни г-н Парашкевов.

Решението сюжетът да е за извънземен не е случайно. В България за жалост хората не са запознати с живота на незрящите и наистина им се струват като "извънземни". Тъй като градската среда не е особено гостоприемна към тези хора, повечето от тях избягват да излизат навън. Прекарват живота си изолирано между четирите стени на дома и остават почти незабележими за останалия свят. Така обществото не забелязва хората с подобен недъг и дори няма представа, че са изолирани, а същевременно сред тях има кадърни младежи, които мечтаят да покажат на какво са способни. ,,Бих искал тази нагласа да се промени, талантите им да се оценят и да имат възможността за изява в телевизията, киното и театъра, колкото и странно да звучи това за хората с нормално зрение. Затова се захванахме с ,,Бай Кольо Марсианеца", който е рядък експеримент не само за България, но и изобщо в света", сподели режисьорът на филма.

В главните роли са: Любомир Велков - марсианецът Алтар във филма, а в живота - зам.-директор на училището за деца с нарушено зрение ,,Луи Брайл" в София; Александър Велков, който е негов син, журналист, социолог, писател и любител актьор; Павлин Митев - социолог и компютърен специалист; малката Йоанна - негова дъщеричка. Участват още незрящият юрист, но и театрал Сейди Юруков и икономистите Ерол Рамадан и Исмаил Исмаил. Самият Димитър Парашкевов също се включва в някои серии в ролята на агент от ФБР. Практически само той и момиченцето не са с нарушено зрение. Горд член на актьорският състав е и кучето водач Егида.