Нов доклад уличава бившия британски премиер Борис Джонсън в нарушаване на правитала за събирания на Даунинг стрийт по време на локдауна. 

Комисията по привилегиите и поведението на депутатите, която разследва дали Джонсън е подвел депутатите за събиранията на Даунинг стрийт, публикува документ от 23 страници, в който подробно описва четири момента, за които смята, че бившият премиер е подвел Камарата на общините, съобщава БНР, позовавайки се на “Таймс”. 

От комисията определят това, като потенциално "неуважение към парламента".

Един от свидетелите на купоните твърди пред комисията, че самият Джонсън е казал на претъпкано събиране на Даунинг стрийт 10 през ноември 2020 г., че "това е вероятно събитието с най-малка социална дистанция в Обединеното кралство".

Въпреки че комисията все още не е обсъждала каква санкция може да бъде наложена на Джонсън, ако вината му бъде установена напълно, високопоставени парламентарни източници заявиха, че уликите в междинния доклад вече са толкова силни, че той може да бъде отстранен от Камарата на общините за повече от месец. Това означава, че той дори може да бъде изправен пред извънредни частични избори в неговия избирателен район.

Решението на комисията трябва да бъде одобрено от Камарата на общините. Това означава, че на премиера Риши Сунак може да се наложи да избира дали да лобира сред депутатите да подкрепят или не Борис Джонсън, коментира "Таймс".