Нели Петкова е родена в Карлово. С музика се занимава от 6-годишна. За семейството й любими са народните песни от Странджа и Тракия, които тя изпълнява и днес. Завършва музикалното училище "Филип Кутев" в Котел, а после и СУ "Св. Климент Охридски" - музикална педагогика с профил народно пеене. През 2004 г. дебютира в БНР и записва с оркестъра за народна музика четири свои песни. Същата година печели конкурса "Аз пея в Ку-ку бенд" и става част от "Шоуто на Слави". С бенда записва три албума и изнася над 100 концерта. През лятото на 2011 г. се отдава на солова кариера и се мести да живее в Ню Йорк.

- Защо реши да направиш сега американско турне?

- Много съм щастлива, че имам възможността отново да се срещна с нашите

сънародници в САЩ. Предстоят едни от най-хубавите празници в началото на март, които ни напомнят, че пролетта идва и е време да се заредим с позитивно настроение. А какво по-хубаво от това да отпразнуваме заедно празниците с песни и танци в духа на българските традиции. Очаквам с нетърпение концертите в Чикаго, Шарлот, Атланта, Бостън, Тампа, Сиатъл и Денвър.

В някои от градовете никога не съм била досега и много се вълнувам от предстоящите концерти. Получавала съм покани да гостувам от различни места и се радвам, че успяхме да организираме една част от градовете в турнето ми през тази година.

- Какво могат да очакват нашите сънародници на твоите концерти тук?

- Подготвила съм разнообразна програма. Специално за всички българи в САЩ ще изпълня едни от най-популярните български народни песни, от репертоара на Ку-ку бенд, балкански и поп хитове и, разбира се, най-популярните ми авторски парчета.

ТУРНЕТО НА НЕЛИ В ДАТИ

14 февруари - Маями

20 февруари - Чикаго

4 март - Шарлот

5 март - Атланта

6 март - Бостън

12 март - Тампа

16 март - Лас Вегас

18 март - Сиатъл

19 март - Денвър

- Ти не пееш за първи път в САЩ. Имаш ли любим град, където срещата с публиката е оставила у теб хубав спомен и искаш пак да се върнеш там?

- Един от любимите ми градове е Чикаго. Имам щастието да гостувам често тук и всеки път, когато идвам, се чувствам като в родния ми град. Концертите в Чикаго продължават с часове, а публиката е невероятна! Имам много приятели и с огромно вълнение очаквам да видя всички на 20 февруари! Пазя страхотни спомени също от Атланта и Тампа.

Нямам търпение отново да се срещна с българската публика там.

-          След първото ти участие, което  беше в Маями, сега ти предстои  българско Чикаго. Чувстваш ли се като в България тук?

-          Да, по време на концертите имам това усещане. Много ме радва това, че българите в Америка са сплотени и въпреки трудностите, които срещат всеки ден, успяват да съхранят българския дух, макар и далеч от Родината.

-          Какво е чувството, когато на 12 000 км от Родината хората искат български народни песни?

-          На всички мои концерти изпълнявам народни песни. Понякога публиката не е само българска и отзивите, които получавам, ме карат да се чувствам истински горда, че съм  българка. А най-хубаво е, когато всички пеят заедно с мен. Тогава чувството е уникално!

-          А имаш ли любима народна песен?

- Имам много любими народни песни. Една от песните, които обичам да изпълнявам акапелно, е "Калиманку Денку". Това не е просто песен, в нея има магия!

-          Ти участва на двата мегаконцерта на Слави и Ку-ку бенд - в зала "Арена Армеец" и на националния стадион "Васил Левски". Разкажи ни за емоциите на тези концерти.

- И двата концерта бяха изключително емоционални както за мен и Ку-ку бенд, така и за публиката. С някои от членовете на групата не бяхме работили заедно и това беше още по-вълнуващо за всички нас. Нямам търпение да гледам концерта от националния стадион "Васил Левски", който предстои да бъде излъчен по bTV съвсем скоро. Надявам се да имаме още много концерти заедно със Слави и Ку-ку бенд и занапред.

-          Ти живееш на два континента - постоянно пътуваш между Америка и България. Мислиш ли, че това е тайната на щастливия имигрантски живот?

-          Аз се чувствам страхотно и на двете места. Обичам да пътувам постоянно. Понякога е много изморително, но промяната е хубаво нещо и на мен ми се отразява добре. Не знам дали има рецепта за "щастлив имигрантски живот". Според мен е важно човек да намери мястото, където се чувства най-добре.

-          Кое ти харесва най-много в Америка?

-          Най-много ми харесва това, че виждам повече усмивки и срещам позитивни хора. Обичам да ходя на концерти, театър, мюзикъл. Културният живот в Ню Йорк предлага голямо разнообразие и винаги можеш да намериш нещо, което да ти хареса.