Министерството на правосъдието назначи специален прокурор, който да ръководи разследването за руската намеса в изборите и възможните връзки между Москва с хора от щаба на Доналд Тръмп. 

Това ще е бившият директор на ФБР Робърт Мюлер, съобщи зам. министърът на правосъдието Род Розенстайн, който отговаря за ФБР и руското разследване след като министърът на правосъдието Джеф Сешънс се самоотзова заради негови неразкрити пред Сената връзки с Русия.

Назначението е лоша новина за Доналд Тръмп, който през последните дни се забърка в серия от скандали, които поставиха под съмнение дали се опитва да влияе на руското разследване.

Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми, а неговата администрация се обърка в лъжи и обяснения за причините за това уволнение, а Тръмп призна в интервю за NBC, че сред мотивита са  е било и руското разследване.

В понеделник стана ясно, че президентът е издал строго класифицирана информация на Русия - един от най-големите врагове на САЩ. А във вторник научихме, че се опитал да накара бившият вече директор на ФБР Джеймс Коми да спре разследването за руски връзки на Майкъл Флин - уволненият съветник на Тръмп по националната сигурност.

"Моята преценка е, че е в интерес на обществото да използвам правото си и да назнача специален прокурор, който да поеме отговорностите за този случай, казва г-н Розенстайн в изявление - Моето решение не означава, че са извършени престъпления или че е нужно повдигането на обвинения. Не съм стигнал до такива заключения."

Робърт Мюлер е бил директор на ФБР от 2001 до 2013 г.

Въпреки, че специалния прокурор ще отговаря пред г-н Розенстайн и де факто пред президента, той ще има много по-голяма свобода да води разследването, отколкото прокурор от Министерството.

Първоначалната информация сочи, че Белият дом е научил за назначението по-малко от час преди да бъде обявено публично и едва след като заповедта за назначението на Мюлер е била подписана от Розенстайн. Тогава е научил и министърът на правосъдието Джеф Сешънс.

В писмено изявление президентът Тръмп заяви: "Както съм казал много пъти преди, пълно разследване ще потвърди това, което ние знаем - няма координиране между моята кампания и никоя чужда сила. Чакам с нетърпение този въпрос да приключи бързо."

Робърт Мюлер в момента работи в адвокатската кантора WilmerHale и се очаква да напусне. Преди това той беше директор на ФБР, назначен от Джордж У. Буш малко преди атаките от 11 септември. Барак Обама удължи мандата му с 2 години преди да назначи Джеймс Коми на този пост.  Мюлер е възпитаник е на университета "Принстън" и на Нюйоркския университет. Преди да поеме ФБР, е работил в правосъдни институции, бил е прокурор на Сан Франциско. Мюлер е участвал във войната във Виетнам като офицер във Военно-морските сили, има няколко медала за храброст.