Добринка Димова

Музикантите от емблематичната рок банда Б.Т.Р. в момента са на турне из България. В двучасовото шоу с впечатляваща мултимедия Наско и компания са включили хит синглите от 23-годишната история на групата - „Елмаз и стъкло", „Хей, момиче",  „Спасение", „Цвете от луната",  „Море от любов", „Да погледна в теб", „Хвани живота си в ръце", както и най-новите песни от десетия си албум „Защо".

Този път шоуто ще е доста по-различно от миналогодишното именно защото рокаджиите ще представят песните от последния си албум, повечето от които вече спечелиха уважението на публиката. „Забравена нежност", „Защо", „Несбъдване", „Златен дъжд", „Сто надежди" са истински хитове. „Това, което хората трябва да очакват, е много енергия и два часа рокендрол", обещава Наско.

Преди два месеца заедно с победителката от „Екс фактор" Християна Лоизу Наско участва в проекта на Пловдивската опера „Исус Христос суперзвезда" по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс. И въпреки че излезе малко от кожата си, оказва се, партията на Наско в хитовата творба не е далеч от неговата душевност.

„С удоволствие участвам в рок операта. Интересното в това, което представихме в Пловдив, е, че е концертно изпълнение. Разбира се, движим се, появяваме се от различни места, така че да внесем общото възприемане на героите, на фабулата. Наистина е много приятно", признава чаровникът. И издава, че със сигурност „Исус Христос суперзвезда" ще се изиграе още, тъй като интересът към представлението е голям, а билетите били изкупени преди месеци.

Музикантът останал очарован и от работата си с Християна. „Много я харесвам. Надявам се да съм допринесъл, колкото и малко да е, за нейния успех. Според мен силната  страна в пеенето ще е точно в мюзикъли, преплитащи различни стилове, които тя добре владее. Мисля, че ако остане само в поп музиката, ще загуби. Вярно, този жанр все още не е много популярен в България, но Християна е много силна там. Перфектно се справя като Мария Магдалена", отчита вокалистът на Б.Т.Р.

Миналата година е изключително успешна за бандата. Рокаджиите получиха престижните награди „Група на годината" и „Албум на годината" от Годишните музикални награди на БГ радио, реализираха уникалната видеопродукция без аналог в България на дуетната балада с Мариана Попова  „Несбъдване". На празниците на изкуствата „Аполония 2015" Б.Т.Р. и Христо Мутафчиев изнесоха акустичен концерт-спектакъл. В рамките само на шест месеца пък реализираха едномесечно турне с 14 концерта  в САЩ и европейско турне с 11 концерта в Австрия, Германия, Швейцария, Белгия, Нидерландия и Великобритания. Два дни след завръщането си групата стартира и турне в България.

„Това беше първото ни гостуване в Америка. Срещнахме много приятели, с които не сме се виждали от години. Така че се върнахме в младините", разказва Наско. Момчетата прекосили цяла Америка с автомобил. Започнали от Бостън, минали през Маями, стигнали до Лас Вегас, Лос Анджелис и Сан Франциско, и приключили в Сиатъл. „Хубавото е, че успяхме да видим много неща както по път, така и в самите градове. Лошото е, че бяхме с кола и се налагаше да пътуваме доста", смее се музикантът.

Били впечатлени от видяното, ала не съжаляват, че като доста техни колеги навремето не са емигрирали. „Ние от групата обичаме Родината си. Преди много години си зададохме въпроса дали да останем, или да бягаме навън. И макар че бяхме млади, взехме решение, че ще правим рок музика у дома. Решихме, че това ще е нашата мисия в България, че на нас това ни харесва и ще се борим, доколкото можем. Затова останахме. Решихме го преди 20 години и не съжаляваме. Разбира се, ако бяхме избягали, ако бяхме успели да пробием, което за съжаление нито една българска група не успя да направи където и да е по света, ако бяхме със същия статут, с който сме тук, вероятно щяхме да сме мултимилионери. Но в същото време щяхме да оставим българската публика. Когато си навън, не можеш да пееш на български. Всичко е направено за техния стандарт", казва Наско.