Виктория (третата от ляво на дясно) с другите момичета от трупата, с които изпълняват номера

Три операции претърпя българската гимнастичка Виктория Медейрос, която пострада при инцидент с трупата на "Ринглинг брадърс" в Провиденс, Род Айлънд, в неделя.

Само за секунди представлението се превръща в кошмар. Осем жени акробати, сред които и 35-годишната Виктория, се държат във въздуха само за косите си на нещо, което наподобява човешки полилей. Изведнъж конструкцията пада на манежа пред очите на 4 хиляди зрители, много от които деца. Те първоначално мислят, че това е част от номера.

Инцидентът е заснет със смартфон от много зрители. 14-годишната Сидни Браг разказа как платформата е започнала да пада, след като се е доближила до гредите на арената. Първоначално момичето си помислило, че това е част от номера. "Срина се. Всички изпаднаха в паника. Чухме шума от падането, след което момичетата започнаха да пищят", разказа тя. Момичето добави, че преди падането прожекторите осветявали цирковите артисти, но след падането те веднага били изключени.

Отело Смит заяви, че е извел своите малки деца извън тентата веднага след инцидента. „Един от цирковите артисти плачеше. Изглеждаше много лошо. Те просто паднаха. Всичко се случи много бързо и бе необходимо време, за да разберем какво се случва", разказа той.

Девет циркови артисти са сериозно ранени при падането. Сред тях е и танцьор, намирал се под платформата.

Номерът се казва "Косите на Медейрос" и е кръстен на българката Виктория и нейния съпруг бразилеца - Андрей Медейрос. Той е до нея в болничната стая и пред BG VOICE каза, че тя е в отличен дух. "Тя е добре. Всички момичета са добре и ще бъдат ОК, включително Виктория", казва Андрей.

Родителите на Виктория научават от него. "Зет ми Андрей се обади ненадейно късно вечерта, но не искаше да говори с мен, а със съпруга ми. Това ме изненада и породи у мен лошо предчувствие. Не знаех нищо за инцидента в цирка. Като научих, се разтреперах - знаех какви могат да бъдат последствията при падане от толкова голяма височина", разказа пред наш репортер майката на Виктория Йовка Няголова, която живее в Добрич. "Изненада ме нейният дух. Всички, които я познават, знаят какво смело момиче е тя. Вики толкова много се държеше, като че ли ние бяхме пострадали, а не тя."

Нараняванията на българката не са фатални, но от болницата определят състоянието й като "сериозно". "Направили са й операция на крака и мисля, че на рамото и на гърба има, доколкото разбрах... Но не се дава пълна информация, което малко ме притеснява", обяснява Йовка Няголова. След втората операция в понеделник Виктория са обадила на майка си и казала, че живее втори живот.

Според родителите на българската циркова актриса това било един от най-сложните номера в света. В сайта на "Ринглинг брадърс" го описват като "по-голям от живота". „Досега номерът се е изпълнявал от Вики и още едно момиче, които са се въртели и премятали само с помощта на нишките на косата на партньорката си. Тази година те са добавили шест нови изпълнителки в трупата, сред които има момичета от САЩ, Бразилия, България и Украйна. Този номер нашумя много в света, тъй като е единствен и се прави за първи път", обясни Йовка Няголова.

Майката е треньорка по художествена гимнастика в Добрич. Дъщеря ѝ Виктория е възпитаничка на местната школа и на наставничката Благовеста Гецова. Още от дете Вики е била сред най-перспективните състезателки и всички ѝ предричат бляскаво бъдеще. По-късно завършва НСА и заминава за Америка. Покрай работата си в цирка се запознава и със съпруга си Андрей, с когото имат 8-годишен син Кристофър.

Според властите част от оборудването дало дефект - точно тази част, която държи платформата. Това е 5-инчова D-образна скоба, която се нарича карабинер. Тя се счупила на три парчета. Засега не е ясно дали причината е заради дефектен карабинер или начина, по който е бил поставен.

Но от „Ринглинг брадърс" казват, че имат специален човек по сигурността, който проверява техниката преди всяко представление - точно както изисква законът. "Ние имаме цял екип по сигурността, който пътува с всички наши трупи и гарантира, че всички стъпки са предприети, че оборудването ни е проверено всеки път, когато ние строим декора в нова зала", обяснява говорителят на цирка Стивън Пейн.

Лекарите са оптимисти, че всички момичета ще бъдат ОК, но вероятно никога повече няма да могат да практикуват любомото цирково изкуство.

Наша гимнастичка умира на манежа на "Ринглинг брос"

Това не е първият инцидент с наша гимнастичка по време на представление на "Ринглинг брадърс" в Америка. Деспина Кехайова, звездното момиче на световноизвестната циркова трупа Кехайови, загина в през май 2004 г., след като падна от 9 метра на манежа при изпълнението на коронния си номер - въздушен балет, хваната само за дълъг шифонен шал. Тя полетяла към земята, след като въжето, с което шалът бил завързан за металния прът, се скъсало. Деси била откарана с линейка в болница в гр. Сейнт Пол, щата Минесота, където 7 часа по-късно починала.

 desi_300"Когато Деси влезеше, всички обръщаха поглед към нея, тя озаряваше стаята с присъствието си", казва преподобният Джери Хогън, свещеник, който пътува с трупата на "Ринглинг". "Тя бе прекрасна личност. Беше като принцеса Даяна - красива, грациозна и обичаше всички."

Деси остави вдовец съпруга си Иван, с когото се запознават в цирка. Двете й дъщери - тогава на 5 и 8 години, осиротяха. Тя е записана два пъти в Книгата на рекордите на Гинес.