Хиляди хора протестираха с искане за оставката на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов и ръководството на федерацията. Те се събраха в четвъртък вечер около националния стадион „Васил Левски“ в центъра на София.

По време на протеста се стигна до сблъсъци между част от протестиращите и полицията. Срещу органите на реда бяха хвърлени бомби, факли и други предмети. След няколко предупреждения жандармерията използва водно оръдие и сила, за да разпръсне протеста. Десетки души бяха арестувани, имаше и ранени граждани и полицаи.

Олигархът Васил Божков пък обясни, че е бил собствник и на ЦСКА и на "Левски" и "друг Боби няма да оправи нещата", докато държавата се управлява от "бистришките тигри".

Протестът, в който се включиха фенове на различни футболни отбори и граждани, идва след опити на БФС да премести мача между отборите на България и Унгария без публика в Пловдив.

Напрежението пред Националния стадион "Васил Левски" ескалира опасно, след като събралите се да протестират срещу ръководството на БФС започнаха да обстрелват полицаите с бомби, факли и най-различни предмети. Жандармерията вкара в употреба водното оръдие. Четирима са тежко ранени. Те са откарани с линейка в различни болници. Според bTV полицай се е заканил с думите "Хайде да ги убием тези" към протестиращите.

Фенове на ЦСКА блокираха движението на Орлов мост в центъра на София. Привържениците на "червените" се събраха на стадион "Българска армия" за организирания протест срещу ръководството на Българския футболен съюз и президента Борислав Михайлов преди и по време на днешния мач между България и Унгария.

След това феновете на ЦСКА тръгнаха към Орлов мост, съпровождани от огромен полицейски кордон, и блокираха движението на автомобили. Протестиращите скандират "Оставка" и хвърлиха няколко бомбички.

В същото време откъм улица Гурко се е събрала група фенове на други отбори, сред които има и такива от Унгария. Очаква се в по-късен момент към протеста да се присъединят и фенове на Левски.

Най-малко 14 души са пострадали по време на протеста срещу БФС

Най-малко 14 души са пострадали при протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз. Това заяви за bTV Катя Сунгарска от столичната Спешна помощ.

„Караме ги към различни столични болници“, коментира тя.

По думите ѝ ситуацията все още не се е успокоила и ескалацията на напрежение ще продължи.

От потвърдените 14 човека има и хора в по-тежко състояние.


16.11.2023 13:10