Почетната председателка на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси каза, че "президентът сам трябва да реши" дали да остане в изборната надпревара, предаде Асошиейтед прес. Джо Байдън все още настоява, че иска да остане кандидат на Демократическата партия, въпреки колебанието по въпроса сред видни негови съпартийци и в Конгреса.

"Всички го окуражаваме да вземе решение, защото времето изтича", каза днес Пелоси в ефира на телевизия Ем Ес Ен Би Си. Нейното мнение беше внимателно наблюдавано, за да даде сигнал какво демократите от висшите кръгове на партията мислят за изложената на опасност кандидатура на Байдън, а коментарите ѝ се разглеждат като важни за посоката на партията, която преценява възможните алтернативи в кампанията срещу републиканеца Доналд Тръмп.

Поради влиятелната си позиция на бивша председателка на Камарата на представителите и близостта си с Байдън като доверен дългогодишен съюзник от неговото поколение, Пелоси е смятана за един от малкото лидери на Демократическата партия, които биха могли да окажат влияние върху мисленето на президента.

Запитана дали лично тя иска Байдън да бъде на бюлетината, докато той демонстративно настоява, че остава в надпреварата, Пелоси каза: 

"Искам той да направи каквото реши".

Липсата на пълна подкрепа от нейна страна за продължаването на кампанията на Байдън е това, на което законодателите вероятно ще обърнат най-много внимание, което подсказва, че въпреки настояването на президента, че няма да се оттегли, в неговата партия все още няма решимост за кандидатурата му.

Пелоси каза, че Байдън „е велик президент“, който е обичан и уважаван от демократите в Камарата на представителите. Тя посочи, че е наблюдавала „силната му реч“ на срещата на върха на НАТО вчера и че докато чуждестранните лидери са във Вашингтон тази седмица, тя е насърчила демократите "просто да се въздържат" от всякакви изявления за кампанията му.

"Каквото и да мислите, кажете го на някого насаме, но не трябва да поставяте въпроса на масата, докато не видим как ще се развие тази седмица", каза тя.

Демократите са разколебани от въпроса дали да продължат да подкрепят Байдън след слабото му представяне в президентския дебат с Тръмп миналия месец и липсата на реакция от страна на кампанията му на молбите им Байдън да покаже на избирателите, че е готов за още един четиригодишен мандат.