Джо Байдън връчи най-високото гражданско отличие на САЩ на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в речта си по повод 75-ата годишнина на алианса, съобщи Си Ен Ен.

"Толкова голяма част от напредъка, който постигнахме в алианса, е благодарение на секретаря - той е човек с почтеност и интелектуална строгост, спокоен темперамент в момент на криза, превъзходен дипломат, който работи с лидери от целия политически спектър и винаги намира начин да продължи напред", каза Байдън.

Миналата година Байдън поиска от Столтенберг да удължи мандата си като генерален секретар на НАТО с още една година, позовавайки се на продължаващата война на Русия в Украйна. Бившият норвежки министър-председател изпълнява тази роля от 2014 г. насам. Бившият нидерландски премиер Марк Рюте беше официално избран за следващ генерален секретар на НАТО в края на юни и ще започне работа на 1 октомври.

"Разбрах - говорих със съпругата ти, лично те помолих да удължиш службата си, прости ми, че си отложил собствените си планове. Когато започна руската война в Украйна, вие не се поколебахте", каза Байдън на Столтенберг.

"Днес НАТО е по-силна, по-умна и по-енергична, отколкото когато започнахте. Един милиард души в Европа и Северна Америка - а всъщност и в целия свят - ще жънат плодовете на вашия труд през следващите години", добави американският държавен глава.