Нощта на 8 март. ,,Добре, лека нощ", казва по радиостанцията пилотът на полет MH-370 на Малайзийските авиолинии в момента, в който управляваният от него ,,Боинг-777" излиза от въздушното пространство на Малайзия над Южно Китайско море на път към Пекин. Това е последното радиосъобщение, което диспечерите от контролната кула в Куала Лумпур получават от 53-годишния капитан Захари Ахмад Шах, преди огромният пътнически самолет да изчезне завинаги от радарите и радиоефира.

Полетът на самолета започва от международното летище в Куала Лумпур в 0.41 ч. местно време на 8 март и е трябвало да приключи след 7 часа и 50 минути в Пекин. Машината вече се е издигнала на стандартната височина от 10,700 метра и се движи с 872 км/ч, когато всички комуникации и сигналът от транспондера изчезват. Според малайзийските власти това се случва в 1.07 часа. Около 20 минути по-късно по молба на виетнамския трафик-контрол друг самолет в района се опитва да се свърже с MH-370. Капитанът успява да установи връзка, но чува само „мърморене" и пукот.

На борда има 12-членен екипаж и пътници от 14 различни националности. 152-ма от тях са китайци, 38 малайзийци, 7 индонезийци, 6-има австралийци, 5-има индийци, 4-има французи, граждани на Канада, САЩ, Русия, Украйна, Нова Зеландия, Нидерландия, Тайван и двама нелегални иранци. Досегашната операция по издирването на самолета не даде резултат въпреки мобилизираните безпрецедентни международни сили по въздух и вода. Той буквално се е изпарил. Но къде е отишъл? От него няма открита дори частица. Нито е намерен труп на някой от пътувалите. Зоната, в която издирването се провеждаше, нарастваше непрекъснато, в един достигна 92,600 кв. километра, колкото територията на Португалия. В момента издирването обхваща още по-голям регион, включително континенталната част на Китай и акваторията на Австралия. В операцията участват около 40 самолета и 42 плавателни съда от над 12 държави.

Загадките

Първоначално се смяташе, че самолетът е претърпял авария или е бил ударен от ракета - единствените причини, поради които системите му за връзка могат да заглъхнат едновременно. Впоследствие обаче се установи, че двигателите на машината са имали връзка със сателити, по която са предавали данни за състоянието си. Тази връзка е продължила 7 часа след изчезването на самолета! Твърди се, че последният подобен електронен сигнал от двигателите е бил засечен от сателит на около 1,600 километра западно от австралийския град Пърт. Специалистите обясняват, че самолетът е оставал при това невидим за противовъздушната отбрана на близките държави, защото вероятно е летял много ниско над водата или повърхността на земята.

За подобни данни от сателити, следящи двигателите, се заговори впрочем още в първите часове на загадката, но властите в Малайзия побързаха да я опровергаят. Странно е поведението и на управляващите в Китай около цялата история. На третия ден източник от правителството на страната съобщи пред медиите, че военното министерство разполага с ,,някои детайли" около полета, на които още не било дошло времето да бъдат оповестени. В същото време външното министерство на Китай публикува на сайта си снимки с метални отломки, за които се твърдеше, че са на самолета. Насочването на разследването към търсенето им отне почти един ден, което мнозина наблюдатели счетоха за умишлено заблуждаване. Впрочем малко по-късно китайците обявиха, че снимките попаднали в сайта ,,случайно" и не били от въпросния самолет. Дали е възможно такива фотографии с толкова конкретен текст да се появят в официалната страница на институция в комунистическа страна, където контролът е особено грижлив, е интересен въпрос. Към днешна дата е ясно едно - самолетът не е приключил полета си, след като е изчезнал от радарите, а е продължил да лети. Предполага се, че е завил на запад - или поне това е основната версия на разследването. Системите му за връзка са били изключени съвсем съзнателно от някой на борда, който е бил отлично запознат с управлението на такава машина. Дезактивирането на системите за комуникации на самолета и рязката промяна на посоката навежда на мисълта за умишлено отклоняване от курса. Странното е, че съобщаването на толкова съществена информация стана ужасно късно, след повече от седмица тревожни дни за близките на изчезналите пътници и хвърлени милиони долари на вятъра за издирване в територия, където ,,Боинг"-ът, оказва се, не е паднал. Това закъснение може да се обясни или с неизпълнение на задълженията, или с нежелание да се споделя информацията навреме, което е още по-голяма загадка от самото изчезване на машината. Всичко това показва, че издирванията в последните дни са били напълно напразни и са пропускали същественото. Това доказва също така, че хипотезите, които малайзийските власти първоначално опровергаваха, накрая се оказаха точни.

Накъде обаче е поел ,,Боинг"-ът и докъде е стигнал? Къде са пътниците?

Разследващите обявиха, че в случая става дума за ,,вероятни преднамерени действия", но без да уточнят кой може да ги е предприел. В домовете на пилота и втория му помощник - 27-годишния Фарик Абдул Хамид, в Куала Лумпур бяха извършени обиски с надеждата там да се открие някаква - дори малка - следа към разнищване на загадката. Извършва се и детайлно проучване на останалите членове на екипажа, техните семейства, наземния авиационен персонал и всички пътниците на борда. Събират се сведения за личния, политическия и религиозния профил на пилота и членовете на екипажа. Властите са се свързали с властите на страните, през които преминават северният и южният коридор, през които има вероятност да е  потеглила машината, след като е станала невидима.

Според сателитни данни самолетът е можел да се насочи по два коридора - на север към Казахстан и Туркменистан в Централна Азия или към южните части на Индийския океан. Ако той е поел по северния маршрут, е малко вероятно да е прекосил индийското въздушно пространство и над страни като Афганистан и Пакистан, без да бъде засечен от многото военни радари, разположени в този размирен район.

Версиите

Версиите за съдбата на самолета са необичайно много: отвличане, терористичен акт, техническа грешка на системите за управление, психологически и лични проблеми сред членове на екипажа и пътниците, самоубийство на пилота, намеса на необясними сили. Първоначално търговският директор на Малайзийските авиолинии Хю Дънлийви се опитваше да оповергава умишлени действия на екипажа: ,,Компанията няма причина да вярва, че екипажът е предприел някакво действие, което е причинило изчезването на полет MH-370. Капитанът никога не е показвал признаци на подозрително или рисково отношение или поведение към задълженията си."

Версията, че самолетът може да е бил отвлечен или взривен, бе подкрепена от информацията, че на борда е имало двама иранци с откраднати паспорти - италиански и австрийски. Любопитен факт е, че паспортите и на двамата европейци са изчезнали по време на престоя им на остров Пукет по различно време. Интерпол и малайзийските служби обаче отхвърлиха възможността иранците да са терористи.

Все пак данните за полета показват, че машината е предприела рязка маневра и се е снижила с близо 200 метра само секунди преди да изчезне от радарите. Според експерти по авиационни инциденти това показва, че на борда е имало ,,внезапна катастрофична ситуация". Във въздуха обаче пилотите разполагат с достатъчно време, за да съобщят за евентуални проблеми. „Самият факт, че не са регистрирани никакви спешни сигнали от страна на екипажа, навежда на мисълта, че най-вероятно на борда се е случило нещо ,,внезапно и агресивно", коментира Джон Силвестър от авиационния университет в Прескът, Аризона.

Някои специалисти разглеждат вероятността за бавна декомпресия на борда. При нея може да се причини загуба на съзнание на всички на борда. Авторите се базират на заключенията на Федералната авиационна служба, като изказват предположение, че е възможно слабите участъци от фюзелажа около антенния блок да се пропукат, изваждайки от строя комуникациите и предизвиквайки бавна декомпресия, която постепенно да доведе до загуба на кислород и изпадане на хората на борда в безсъзнание. Ако процесът е достатъчно бавен, датчиците в пилотската кабина няма да се включат навреме, кислородните маски няма да паднат и пилотите няма да разберат какво се случва, преди да е станало късно. Контролираната от автопилота машина ще продължи полета още няколко часа, преди горивото да свърши. През това време обаче самолетът ще се отдалечи на няколко хиляди километра. Версията обаче се пропуква поради факта, че системите за връзка са заглъхнали едновременно. А върху тях декомпресията не влияе.

Телефонен сигнал от ,,другия" свят

Загадката и бъркотията се задълбочиха още повече, след като на 12 март източник от малайзийската армия заяви, че летателната машина не само е направила обратен завой, но и е летяла обратно през Малайския полуостров. Спасителните екипи така и не намериха и следа от "Боинг-777" в Малакския проток, а военни от Малайзия, Тайланд и Индонезия започнаха да пренасочват усилията си северно от Андаманско море.

В крайна сметка единствените достоверни данни дойдоха от Центъра за наблюдение във Великобритания на компанията производител на двигателите ,,Ролс-Ройс". Тя обяви, че е получила автоматично две серии от данни от двигателите в рамките на рутинна програма за наблюдение. Според тях самолетът е летял общо 7 часа.

В Америка, където също се разследва изчезването, заради намиращия се на борда американски гражданин, следователите обявиха, че работят над версията за отвличане. US службите за борба с тероризма разследват вероятността пилот или някой друг на борда да е отклонил самолета към неизвестно място, след като е прекъснал радиовръзката. По този начин машината може да е била отвлечена с цел да се използва по-късно за „други цели".

Неуспешните опити да се открият поне някакви отломки от самолета, многото въпросителни около самия инцидент, както и невъзможността на властите да определят относително тесен периметър, в който да се съсредоточат усилията по издирването, подхранват въображението за конспиративни теории. Най-известната е загадката с „фантомните позвънявания". Всичко започна, когато  роднини на част от пътниците обявиха, че телефоните на техните изчезнали близки продължат да дават свободен сигнал при позвъняване четири дни след изчезването на самолета, което според тях означава, че ,,Боинг"-ът е успял да се приземи някъде на неизвестно място. Ако се бе взривил, нито един телефон нямаше да оцелее при пожара. Дори представители на Малайзийските авиолинии разказаха, че са опитвали да се свържат с членовете на екипажа по личните им телефони и пак давало свободно.

Някои експерти се опитаха научно да обяснят това явление с особеностите на мобилните мрежи. Според тях свободният сигнал в слушалката невинаги означава, че телефонът отсреща звъни и дори, че е включен. „Когато мобилният телефон звъни, той първо се свързва с мрежата и опитва „да открие" другия апарат. Ако не успее, обикновено след няколко позвънявания връзката прекъсва, обясни специалистът по телекомуникации Джеф Каган. - Така хората мислят, че са успели да се свържат с близките си, но това не е вярно. Просто мрежата изпраща сигнал, че все още ги търси." Аномалията се получава по-често, когато вторият апарат е на отдалечено разстояние или в обхвата на друга мобилна мрежа.