Ако сте любители на чая, то знаете, че няма нищо по-хубаво от това да отпиете от успокояваща, топла чаша чай. Освен че осигуряват релаксация, различните видове чайове помагат за изостряне на ума, повишаване на енергийните нива, успокояване на тялото, подобряване на съня, повишаване на имунитета и подпомагане на храносмилането. Изборът и предпочитанията към чая са субективни, но повечето любители на чая обичат да опитват различни видове насипни чайове.

Консумирани по цял свят, огромният брой налични видове може да бъде както зашеметяващ, така и объркващ на моменти. Ето някои от най-популярните видове чай по света:

Hоjicha

Hоjicha е вид японски зелен чай. Той се приготвя от зелен чай банча или сенча, който се изпича на висока температура. Вместо типичния зелен чай и растителен аромат, hоjicha обикновено има нотки, напомнящи на кафе, какао и карамел.

Зелен чай

Зеленият чай е неоксидиран чай, който се характеризира с яркозелен цвят и свежи тревисти нотки. Той се произвежда от чаените листа на вечнозеления чаен храст Camellia sinensis. В днешно време се предлагат няколко разновидности на зеления чай, като освен това те често се ароматизират допълнително или се използват в смеси.

Ройбос

Отглеждан изключително в Южна Африка, чаят от ройбос се консумира от векове в планинския регион Седерберг. Богат на антиоксиданти, той се приготвя от листата на Aspalathus linearis.

Цейлонски черен чай

Цейлонският чай е наименованието на чая, произвеждан в Шри Ланка (предишното име на страната е Цейлон). Най-добрите образци на цейлонския черен чай произхождат от чаени плантации, разположени на по-висока надморска височина, което им придава богат и сложен вкус.

Най-популярните чайове в света

Pu erh

Pu erh, известен още като отлежал или винтидж чай, се произвежда изключително в провинция Юнан в Китай. Съществуват две основни разновидности: суров, неферментирал pu erh, наричан pu erh sheng, и зрял, ферментирал pu erh, наричан pu erh shu. Суровият вариант има много свеж, растителен вкус, докато зрелият има мек, земен вкус, постигнат чрез процеса на ферментация.

Дарджилинг

Наречен на индийския град Дарджилинг, център на отглеждането на бенгалски чай, този чай е известен с уникалния си плодов аромат и вкус, наподобяващ мускат.

Най-популярните чайове в света

Оолонг

Попадащ някъде между черния и зеления чай, оолонгът е полуокислен чай, който може да варира в зависимост от вида на листата, степента на окисляване, цвета и степента на изпичане. Ароматите му често включват нотки на пъпеш, кайсия или орхидеи.

Най-популярните чайове в света

Черен чай

Произхождащ от Китай, черният чай се отличава от другите сортове чай заради силното окисляване. При този процес чаените листа на растението Camellia sinensis придобиват характерния си тъмен цвят и се появяват землисти нотки. Когато се запари, черният чай обикновено има типичен кехлибарен или кафеникав оттенък и по-силни вкусове и аромати.