Илон Мъск е отложил окончателното решение за покупката на Twitter, компанията, която притежава едноименната социална мрежа. Причината е страх от евентуална световна война на фона на руската инвазия в Украйна. Това съобщи „Бизнес Инсайдер“.

Представител на Twitter

кореспонденцията на Мъск със служител на банка Morgan Stanley на 8 май. "Нека се забавим няколко дни. Речта на руския президент Владимир Путин утре е наистина важна. Няма да има смисъл да купуваме Twitter, ако вървим към Трета световна война", цитира изданието текстовите съобщения на Мъск от разкритата кореспонденция.Малко преди това редица публикации твърдяха, че Путин може да обяви мобилизация в страната или дори война срещу Украйна на 9 май. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков тогава нарече съобщенията глупости.

С разкриването на тези доклади

адвокатите на Twitter искат да покажат, че по време на решението за закупуване на компанията, вниманието на Мъск е било насочено към финансовия аспект, а не към данните за броя на фалшивите акаунти в социалната мрежа.През април ръководството на Twitter заяви, че Мъск е предложил да купи мрежата за микроблогове за 44 млрд. долара. През май предприемачът заяви, че се опитва да получи информация, която да потвърди, че фалшивите акаунти, използвани за изпращане на масови рекламни съобщения, са по-малко от 5% от общия брой в Twitter.В началото на юли адвокатите на Мъск уведомиха Twitter, че се отказват от покупката. На 12 юли компанията се изправи пред съда, а предприемачът и неговата фирма X Holdings са посочени като ответници по делото.Съдебният процес ще определи дали Мъск е имал право едностранно да обяви споразумението с Twitter за прекратено, тъй като ръководството на социалната мрежа не му е предоставило необходимата информация за дела на фалшивите акаунти и акаунтите, използвани за масови разпращания.